Tresla se Indonezija, Tibet i Novi Zeland

Tresla se Indonezija, Tibet i Novi Zeland

TRI POTRESA zabilježena su u manje od 12 sati - u Indoneziji, na Novom Zelandu i Tibetu. Zasad nema vijesti o žrtvama i materijalnoj šteti. Zemljotres jakosti od oko 6,6 stupnjeva po Richteru pogodio je jutros Indoneziju oko 10 sati po lokalnom vremenu zbog čega su indijske vlasti oglasile uzbunu zbog mogućeg nadolaska tsunamija. 

Agencija AFP objavila je izjavu jednog dužnosnika koji je rekao da je uzbuna za tsunami povučena nakon što senzori nisu zabilježili povlačenje vode koje bi ukazivalo na dolaženje plimnog vala. Svjedoci tvrde da su se zbog potresa ljuljale visoke građevine, javlja CNN.

Prema prvim nalazima indonezijskih seizmologa, epicentar potresa bio je oko 250 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Jakarte, i da se potres dogodio oko 19 kilometara ispod površine. Američki pak tvrde da je bio jačine 5,6 po Richteru i da se dogodio na 60 kilometara dubine.

Indonezijski arhipelag nalazi se na tzv. pacifičkom vatrenom prstenu, gdje je geološka aktivnost velika, a potresi su gotovo normalna pojava. Svi se sjećaju razornog tsunamija uzrokovanog snažnim potresom koji je krajem 2004. godine samo u Indoneziji odnio 130 tisuća života.

Novi Zeland - 5,9 po Richteru

Vlasti dva grada na Novom Zelandu započele su u utorak u zoru, po lokalnom vremenu, utvrđivanje štete nakon jednog od najjačih zemljotresa posljednjih godina, javlja DPA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zemljotres jačine 5,9 po Richteru pogodio je oko 9.30 sati po lokalnom vremenu novozelandske  gradove Hastings i Napier, na istočnoj obali sjevernog otoka. Epicentar je bio 10 kilometara jugozapadno od Hastingsa i osjetio se u širem pojasu.

Kako je prenijela DPA, predmeti su padali sa polica i prozori su polomljeni ali za sada nema izvještaja o većoj materijalnoj šteti.

Tibet - 6,3 po Richteru

Američki geološki institut priopćio je da je zemljotres snage 6,3 stupnja po Richterovoj ljestvici potresao zapadnu kinesku regiju Tibet. Nije bilo vijesti o žrtvama zemljotresa koji se desio u ponedjeljak navečer, javili su državni mediji.

Kineska novinska agencija Xinhua javila je, ipak, da se potres osjetio snažno i da je stvorio napukline na nekim zgradama u oblasti Zhongba, kod epicentra zemljotresa. Xinhua je javila da je snaga zemljotresa iznosila 6,8 stupnjeva.

A.B.
Foto: Ilustracija, Alarmingnews.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara