Tretman Ultrazvukom ubija tumor u miševa

ZNANSTVENICI iz Sjeverne Irske razvili su novu tehniku, koju su iskoristili za uništavanje stanica raka u miševa.

Umjesto operacija, lijekova ili zračenja znanstvenici su koristili električno polje i ultrazvuk kako bi uništili stanice raka u laboratorijskim uvjetima i na 50 miševa, izvijestio je New Scientist.

Iako je tehnika u ranoj fazi razvoja, znanstvenici vjeruju da će se koristiti za liječenje tumora glave i vrata te da će se za dvije godine moći primijeniti i na ljudima.

´Tehnika se zasniva na primjeni električnog polja koje treba otvoriti tumor za udar ultrazvukom´, navodi časopis. Ta kombinacija navodi stanice tumora na samouništenje.

Novi postupak temelji se na tehnologiji ´dostave´ lijekova, za koju se pretpostavlja da će se tijekom ove godine isprobati na ljudima. Riječ je o prijenosu lijeka do teško dostupnih dijelova tijela uz pomoć crvenih krvnih zrnaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Krvne stanice izvan tijela uz pomoć električnog polja postaju propusne, a potom ih se puni lijekovima i vraća u pacijentov organizam. Ultrazvuk se usmjerava prema tumoru i stanice s lijekovima koje su otvorene uz pomoć ultrazvuka smještaju se točno tamo gdje je potrebno.

Znanstvenici još usavršavaju tretman i dodaju da još ne znaju zašto stanice tumora pucaju pod udarom ultrazvuka.

Ultrazvučno polje koje se koristi u uništenju tumora jače je od onih namijenjenih pregledu trudnica i sličnije onome koje se koristi u sportskoj medicini.

Ipak, ostale tehnike koje su uništavale stanice raka u životinja nisu bile učinkovite u ljudi. Stručnjaci tvrde da je o ovoj tehnici potrebno još informacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara