Trgovine ponovo zatvorene nedjeljom?

Trgovine ponovo zatvorene nedjeljom?

NIJE POZNATO hoće li novi Zakon o trgovinama u saborsku proceduru ići prije ili nakon ljetne sezone, no zna se da će se temeljiti na austrijskom i njemačkom modelu, što znači da će nedjeljom raditi samo trgovine na autobusnim i željezničkim kolodvorima, te prodavaonice na benzinskim crpkama, piše Večernji list.

Potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang potvrdio je kako su poznate osnovne smjernice koje će se poštivati u prijedlogu zakona.

"To će u svakom slučaju biti zakon temeljen na praksi i smjernicama zemalja Europske unije. I u tome nam je blizak model koji se provodi u Austriji i u Njemačkoj, gdje je većina trgovina zatvorena nedjeljom, ali rade one koje su od vitalnog značenja i interesa za građane.“ - rekao je  Hebrang dodajući kako se u ovom zakonu moraju uskladiti interesi sindikata i poslodavaca te artikulirati stavovi većine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novim prijedlogom Zakona zadovoljna je i Ana Knežević, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske, koja je krajem svibnja Sanaderu uputila zahtjev za promjenu Zakona o trgovini po uzoru na zakone spomenutih zemalja.

"Ni kupovna moć, ni promet u trgovinama ne pokazuju da je potreban rad nedjeljom. Radnici za taj rad nisu bili propisno plaćeni te im se uskraćivalo pravo na odmor i drago mi je da je Vlada to uvidjela“, rekla je Knežević, prenosi Večernji list.

Knežević je napomenula kako bi Savez trgovaca Hrvatske u dogovoru s Hrvatskog udrugom poslodavaca pristao da se odobri 10 radnih nedjelja svakom trgovcu, pod uvjetom da to bude prihvatljivo većini.

Predsjednik Udruge trgovine pri HUP-u Stipe Bilić rekao je kako će i članice HUP-a također podržati izmjene zakona po austrijskom i njemačkom modelu, ali pod uvjetom da se za sve trgovce osiguraju isti uvjeti rada, no usprotivit će se radu trgovina u sklopu benzinskih crpki.

"To je novi sustav trgovanja u Europi i dućani uz benzinske crpke ostvaruju 50 posto prometa crpke. Ako se takvim dućanima dopusti rad, oni će biti u prednosti jer će imati 20 posto više radnog vremena godišnje." - naglasio je S. Bilić, piše Večernji list.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara