Trgovine već ovu nedjelju mogu raditi

TRGOVCI već ove nedjelje mogu ponovno otvoriti vrata svojih trgovina jer je danas na snagu stupila odluka Ustavnog suda kojom je ukinuta zabrana rada trgovina nedjeljom.

Naime, u današnjem broju Narodnih novina objavljena je prekjučerašnja odluka Ustavnog suda koja stupa na snagu s danom objave. To znači da od danas više ne vrijede ukinute odredbe Izmjena i dopuna Zakona o trgovini prema kojima su nedjeljom mogle raditi samo trgovine koje imaju do 200 četvornih metara poslovnog prostora, koje prodaju pretežno prehrambene proizvode, te one koje su za to dobile dozvolu za određeno područje na određeni broj stanovnika.

Ustavni sud je većinom glasova ukinuo zakon iz listopada prošle godine jer je ocijenio da se spornim odredbama zadiralo u ustavom zajamčen jednak pravni položaj poduzetnika na tržištu i jednakost svih pred zakonom. Također su ustvrdili da je zakon bio protivan ustavnoj odredbi po kojoj zakoni moraju biti usklađeni s Ustavom, a zakonska ograničenja razmjerna vrijednostima koje se štite, te jer se zakonom narušilo načelo vladavine prava.

Ustavni suci nisu osporili pravo zakonodavca da uređuje radno vrijeme trgovina, no smatraju da brojni izuzeci navedeni u ukinutom zakonu nisu u skladu s ustavnopravnim standardima. Sporno je što su ukinutim zakonom bili propisani nejednaki uvjeti na tržištu s obzirom na smještaj trgovina, veličinu prostora, što je ograničen broj stanovnika na koji smije raditi jedna trgovina na malo, kao i određenje da se radi o trgovinama "koje prodaju pretežito prehrambene proizvode".

Ocjenu ustavnosti zakona tražili su općina Stupnik, sedam trgovačkih lanaca te dvojica Osječana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ana Knežević, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske koji je i tražio zakonsku zabranu rada trgovina nedjeljom, izvijestila je da su sindikati trgovine sedam europskih država - Austrije, Češke, Madžarske, Njemačke, Slovačke, Slovenije i Hrvatske danas uputili apel čelnim ljudima Europske unije da nedjelju proglasi neradnim danom u cijeloj Europi.

Sindikat trgovine i dalje će, unatoč odluci Ustavnog suda kojom su ukinute izmjene Zakona o trgovini, od Vlade tražiti donošenje zakona kojim bi se trgovinama zabranio rad nedjeljom. Sindikat će Vladi ponuditi i svoj prijedlog zakona koji je izradio po uzoru na njemački zakon, najavila je Knežević.

Katolička crkva u Hrvatskoj, koja se zalaže za zabranu rada trgovina nedjeljom, izrazila je žaljenje zbog odluke Ustavnog suda.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara