TRI HRVATSKE STRANKE U BIH PRED POSTIZANJEM DOGOVORA O KOALICIJI U MOSTARU

Čelnici triju hrvatskih političkih stranaka u BiH, HDZa, Hrvatske kršćanskodemokratske unije i Hrvatske narodne zajednice potvrdili su u subotu da se nalaze pred postizanjem dogovora o uspostavi velike hrvatske koalicije u Mostaru koja će nastupiti na predstojećim općinskim izborima 2. listopada.

Koalicijski sporazum predsjednici stranaka će najvjerojatnije potpisati u ponedjeljak 14. lipnja, kada službeno istječe rok za prijavu koalicija u Izbornome povjerenstvu BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Bariša Čolak nije krio zadovoljstvo zbog postizanja jednog takvog dogovora u Mostaru ističući da je to dio dogovora lokalnih stranačkih organizacija kojim je prepušteno samostalno odlučivati o sklapanju koalicija.

"Cilj je u Mostaru osvojiti što je moguće više glasova zbog specifičnih izbornih pravila koje je nametnuo Visoki predstavnik, što nas je sve dodatno uozbiljilo u političkom promišljanju", rekao je Bariša Čolak. Čolak nije isključio mogućnost da će stranka u općinama Republike Srpske pa i u pojedinim u Federaciji BiH nastupiti u koaliciji s 'onim strankama koje nisu položile ispit tijekom ustavnih promjena' očito aludirajući na HSS i Novu hrvatsku inicijativu. Nije međutim potvrdio da će blagosloviti svako savezništvo.

"Uglavnom ćemo poštivati odluke lokalnih organizacija ali nije sigurno da ćemo podržati odluke svakog lokalnog odbora ovisno remeti li to naše stranačke interese", dodao je Čolak. Predsjednik Hrvatske narodne zajednice Milenko Brkić ustvrdio je kako 'postoji puno razloga za širu koaliciju hrvatskih stranaka' koje će se pozabaviti ne samo Mostarom nego ukupnim stanjem Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Svako rasipanje malobrojnih hrvatskih glasova je vrlo kontraproduktivno", istaknuo je Brkić.

Dopredsjednik HKDU-a Živko Budimir pozdravio je postizanje koalicijskog dogovora u Mostaru dok je čelnica te stranke u Hercegovačko-neretvanskoj županiji Marina Dropuljić istaknula kako je očigledno "Ashdownov Statut ujedinio Hrvate". Dodala je kako nisu definirane sve pojedinosti no da očekuje kako će se koalicijski dogovor potpisati.

"Na svojoj sjednici Senata prihvatili smo političku platformu koja potiče poziv na jedinstvo u zaštiti interesa hrvatskog naroda u BiH, što se sada realizira u Mostaru", rekla je Dropuljić.

U pregovorima o koaliciji sudjelovali su i predstavnici dvije pravaške stranke. Izbornim pravilima u Mostaru unaprijed je određen jednak broj zastupnika triju naroda.

(Hina) xzkr ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara