Tri kandidata za crnogorskog predsjednika

AKTUALNI predsjednik crnogorskog parlamenta Filip Vujanović, politički čelnik Liberalnog saveza (LS) Miodrag Živković i znanstvenik Dragan Hajduković, kandidati su za predsjednika Crne Gore na ponovljenim izborima koji će se održati 11. svibnja ove godine, priopćila je danas Republička izborna komisija u Podgorici.

Vujanovića je predložila vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS), Živkovića liberali, a Hajduković je neovisni kandidat. Stranke iz Koalicije za promjene, najbrojnije oporbe, nisu se uspjele dogovoritib oko svoga kandidata za novog crnogorskog predsjednika, pa je na pomolu raskidanje tog saveza između Socijalističke narodne partije (SNP), Srpske narodne stranke (SNS) i Narodne stranke (NS).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prošlim izborima, uz bojkot oporbe, Filip Vujanović, koji je i tada bio kandidat DPS-a, sakupio je oko 47 posto glasova ukupnog biračkog tijela, ali mu to nije bilo dovoljno, jer po tadašnjem zakonu trebao je imati nešto više od polovice. U međuvremenu je Zakon o izboru predsjednika republike promijenjen, pa će ovog puta Vujanoviću biti potrebno više od polovice izašlih birača.

Analitičari procjenjuju da je aktualni predsjednik crnogorskog parlamenta apsolutni favorit, pogotovu što najbrojnije oporbene stranke nemaju svog kandidata, a malo je vjerojatno da će podržati bilo kog drugog Vujanovićeva protivnika, jer su i Živković i Hajduković čvrsti zagovornici crnogorske državne samostalnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara