Tri sindikata zdravstva ne podržavaju zahtjeve liječničkog sindikata

TRI SINDIKATA iz djelatnosti zdravstva, koji zajedno s Hrvatskim liječničkim sindikatom (HLS) pregovaraju o Granskom kolektivnom ugovoru za zdravstvo, ne podržavaju zahtjeve za 45postotnih povećanjem liječničkih plaća.

Takvi zahtjevi nerealni su u sadašnjoj ekonomskoj situaciji i napad su na ostale zaposlene u zdravstvu, smatraju Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, Samostalni sindikat radnika u djelatnosti zdravstva, mirovinskog osiguranja i socijalne zaštite te Sindikat zdravstva, socijalne zaštite i mirovinskog osiguranje Hrvatske.

Tri sindikata, koji zajedno okupljaju oko 40.000 od ukupno 60.000 zaposlenih u zdravstvu, rješenje vide u što bržem donošenju Granskog kolektivnog ugovora u kojem će biti definirani interesi svih zdravstvenih struka.

´Zahtjeve za 45 postotnim povećanjem ne možemo podržati, iako smo svjesni da su liječnici nosioci djelatnosti zdravstva. No, rad u zdravstvu je timski rad, međusobno povezan, pa pravo na veće plaće imaju i ostale struke´, kaže predsjednica Sindikata medicinskih sestara Zdenka Gizdić. Njezin sindikat okuplja 13.500 od ukupno 20.000 medicinskih sestara i tehničara.

Gizdić ističe da je dosad usuglašeno 80 posto Granskog kolektivnog ugovora, tako da bi potpisivanje, nakon što se riješi još 4-5 spornih članaka, moglo uslijediti za dva do tri tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Intenzivno pregovaramo od 13. lipnja prošle godine, a predsjednik HLS-a Ivica Babić, koji predstavlja sedam sindikata s ukupno 8.000 članova, uredno je bio na pregovorima iako nije želio u njima sudjelovati´, rekla je Gizdić.

Dražen Managić, tajnik Samostalnog sindikata radnika u djelatnosti zdravstva, MIO i socijalne zaštite, koji okuplja 15.000 članova, upozorava da za povećanje liječničkih plaća za 45 posto treba osigurati 1,2 milijardu kuna.

Udio plaća u zdravstvenom proračunu porastao bi tako na preko 40 posto, ističe Managić dodavši da liječnici nisu iskoristili mogućnost dogovora o više novca za uvjete rada, što im je ponudilo Ministarstvo zdravstva.

Predsjednica Sindikata zdravstva, socijalne zaštite i MIO Hrvatske Ljiljana Oštrić-Anić, čiji sindikat okuplja oko 8.000 članova, drži da je za liječnike u trenutnoj situaciji primjerenije tražiti 28 posto veće plaće.

Ona također smatra da bi pregovore o Granskom kolektivnom ugovoru trebalo prekinuti dok se četiri sindikata ne dogovore oko zajedničkih zahtjeva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara