Tri sindikata zdravstva spremna potpisati granski kolektivni ugovor

Tri sindikata zdravstva koja su zajedno s Hrvatskim liječničkim sindikatom (HLS) pregovarala s Ministarstvom zdravstva o Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) spremna su potpisati taj ugovor jer drže da on jamči višu razinu prava njihovim članovima.

Usuglašeni tekst GKU-a, koji je danas prihvatila Vlada, predviđa poboljšanja u materijalnim pravima zdravstvenih radnika, ocjenjuju sindikalci.

Po njihovim riječima, GKU uređuje pravo na regres za godišnji odmor, povećava broj dana godišnjeg odmora s 25 na 30 dana, regulira slobodne dane i pravo na dopust, daje veće mogućnosti za edukaciju svih zdravstvenih kadrova te osnažuje njihova sindikalna prava.

Sindikati predlažu da GKU vrijedi tri godine, te prihvaćaju da se u njega unese posebni sporazum kojim bi bile regulirane specifičnosti liječničke struke vezane uz specijalizacije liječnika, odobravanje licenci, rad stažista itd.

Spomenka Abveršek iz Samostalnog sindikata radnika zdravstva, mirovinskog osiguranja i socijalne zaštite žali što se sindikati nisu uspjeli dogovoriti oko plaćanja uvjeta rada, pa je to riješeno Vladinom uredbom po kojoj su liječnici dobili prosječno 10 posto veće plaće, a nezdravstveno osoblje, poput spremačica ili kuharica, pet posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na taj će način biti izjednačeni u plaćanju posebnih uvjeta rada s ostalim zdravstvenim radnicima sa srednjom i višom stručnom spremom, kaže Abveršek.

I predsjednica Sindikata zdravstva, socijalne zaštite i mirovinskog osiguranja Ljiljana Oštrić-Anić ocjenjuje da je GKU u cijelosti prihvatljiv jer osigurava puno veća prava.

Po njezinu mišljenju, GKU bi trebao biti prihvatljiv i HLS-u, pa i u tarifnom dijelu, jer su Vladinom uredbom specijalizanti u bolnicama dobili šest posto veću plaću, liječnici specijalisti 16 posto, a kirurzi, patolozi, liječnici u intenzivnim i koronarnim jedinicama 20 posto.

Zdenka Gizdić iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestra i tehničara napominje da njezin sindikat prije potpisivanja mora provesti referendum među članstvom, ali očekuje da će GKU biti prihvaćen.

Gizdić je, međutim, nezadovoljna jer je GKU dogovaran pod velikim pritiskom zbog štrajka liječnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara