Tri studentice podigle šator ispred Šustarovog ministarstva: Ne odlazimo bez naših stipendija

Tri studentice podigle šator ispred Šustarovog ministarstva: Ne odlazimo bez naših stipendija

Foto: srednja.hr

TRI BRUCOŠICE kampiraju ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta sve dok ministar Predrag Šustar ne izradi nacrt dodjele državnih stipendija za 2016./2017. godinu, piše portal Srednja.hr.

Studentice traže da se natječaj pokrene na početku akademske godine kako bi se stipendije počele isplaćivati od siječnja. Ove godine natječaj kasni mjesecima, a objavljen je tek početkom godine. Iz ministarstva su na početku obećali kako će rezultati biti poznati tijekom ožujka, ali do danas nisu poznate finalne žalbe dok mnogi studenti još nisu dobili stipendije.

Dorotea Šušak i Espi Tomičić već neko vrijeme putem društvenih mreža upozoravaju na problem s dodjelom državnih stipendija koje kasne mjesecima. Njima se u prosvjedu pridružila Patricija Biškup.

"Moj zahtjev je obrađen 19. svibnja, a u posljednjem obećanju rekli su da će isplate biti do kraja svibnja. Danas je 2. lipnja, a uplata još nema", rekla je Patricija, brucošica socijalnog rada, koja će tu pripremati kolokvij za petak.

Studentice kažu kako su ih policajci legitimirali dvadeset minuta, ali dodaju da nije bilo nikakvih problema. Tu su, ističu studentice, ne radi sebe već radi činjenice što se jedni te isti problemi javljaju iz godine u godinu.

"Ugovor sam dostavila u ministarstvo 23. svibnja, a ne mogu ih dobiti na telefon od onda. Danas sam ih nazvala preko 100 puta. Želim da se javljaju na telefon i da nam daju povratnu informaciju. Potrebna je promjena natječaja kako bi krenuo s početkom akademske godine, a da studenti dobiju stipendije od siječnja. Nisam ovdje zbog svojih novaca koje ovako i onako zarađujem samostalno, nego zbog budućih studenata koji će biti u istoj situaciji. Puno ljudi nema novaca za studij, a obrazovanje treba biti dostupno svima. Zato i služi stipendija. Dok nema kruha ni kolača, ne možemo jesti knjige. Nisu bitne startne pozicije ljudi, nego put koji želimo prijeći", kaže Espi Tomičić.

Ne odustaju od prosvjeda

Dorotea se nije ni prijavila za državnu stipendiju, ali stalo joj je da stvari krenu.

"Nisam stipendistica niti sam se prijavljivala za stipendiju. Ovdje sam zbog solidarnosti sa studentima kojima stipendija služi za pokrivanje egzistencijalnih troškova tijekom studiranja. Apsolutno je sramotno kako imamo akademski prostor u kojem finalni rezultati ne ovisi o ljudskoj motivaciji i intelektualnoj širini već o mjestu, vremenu i kontekstu u kojem su pojedinci rođeni", objašnjava Dorotea.

Djevojke poručuju da ne planiraju odustati od kampiranja sve dok ne vide promjene u nacrtu Pravilnika za sljedeću godinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara