Tri tisuće milijardi eura za spas svjetskog bankarskog sustava platit će porezni obveznici

Tri tisuće milijardi eura za spas svjetskog bankarskog sustava platit će porezni obveznici

SPRJEČAVANJE kolapsa globalnog financijskog sustava ulaganjem državnog novca u posustale privatne banke koštalo je vlade diljem svijeta oko tri tisuće milijardi eura, piše današnji Daily Telegraph, zbog čega će porezni obveznici plaćati ceh narednih nekoliko desetljeća.

Koordinirana akcija svih vlada, bez presedana u svijetu, prema predviđanjima će postići željeni rezultat odnosno spasit će se svjetsko tržište, a kako će proći mali ljudi tek će se vidjeti. Pa ipak, raste zabrinutost zbog posljedica financijske krize koje se tek trebaju osjetiti u drugim gospodarskim granama, pa i zbog nadolazeće recesije svjetskog gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao posebno osjetljiva zemlja navodi se Velika Britanija, koja ima najviši stupanj zaduženosti svojih građana. Tamošnja stopa inflacije od 5,2 posto dosegla je najvišu razinu u posljednjih 16 godina. Osim toga, britanska vlada se sprema na dramatično povećanje broja nezaposlenih, pa bi se njihova brojka do kraja sljedeće godine mogla udvostručiti odnosno povećati na ukupno dva milijuna ljudi.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara