Tribina HKV: "Poštuje li HTV zakon i gledatelje?"

Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) organiziralo je večeras u svom sjedištu u Zagrebu tribinu "Poštuje li Hrvatska televizija zakon i gledatelje?", sa svrhom, kako je rekao predsjednik Vijeća Hrvoje Hitrec, artikulacije nezadovoljstva javnosti HTVovim programom.

Članovi Vijeća kritizirali su HTV zbog zapostavljanja nekih vrsta programa, osobito obrazovnog i dramskog, nedovoljne zastupljenosti tema iz Domovinskog rata, nedovoljnog senzibiliziranja gledatelja za nacionalne vrijednosti, zbog komercijalizacije.

Javnost je, rekao je Hitrec, ogorčena orijentacijom Hrvatske televizije koja nije u skladu s očekivanjem publike. Ocijenio je da je teško reći krši li HTV zakon, jer se u njemu govori samo o zastupljenosti pojedinih dijelova programa, ali ne i o ravnomjernosti, a po njegovu sudu dramski i obrazovni program su zapostavljeni. Upozorio je na nedovoljnu zastupljenost tema vezanih uz Domovinski rat, a obrazovni je program, kako je rekao, "prekrila pjena iz sapunica".

Hrvatska televizija trebala bi biti nacionalna, ne samo po pokrivanju teritorija, nego i senzibiliziranju gledatelja svojim sustavom vrijednosti, nacionalnim i kulturnim identitetom. Trebala bi se oduprijeti tendenciji komercijalizacije i manipulacije publikom, a kritiku ne doživljavati kao napad, rekao je Hitrec, dodavši da Zakon o HRT-u treba mijenjati.

HTV treba ostati jedna i jedinstvena, rekao je Hitrec reagirajući na neke ideje da bi trebalo ustrojiti televizije s "lijevim i "desnim" programom, nazvavši takav prijedlog očajničkim i sarkastičnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Član Inicijativnog kruga HKV-a akademik Dubravko Jelčić smatra da je nedavna saborska rasprava pokazala da Uprava HRT-a nema nikakvu odgovornost prema svom osnivaču Hrvatskom saboru. Zakon o HRT-u više nije mjerodavan za HRT, nego je to mišljenje Europske unije, drži Jelčić.

Član Inicijativnog kruga Đuro Vidmarović rekao je da odnos HTV-a prema crkvi karakterizira gubitak elementarne pristojnosti i poštivanja tuđeg vjerskog uvjerenja i vjerskih zajednica. I on smatra da treba mijenjati Zakon o HRT-u.

Član Upravnog odbora HKV-a Josip Pavičić rekao je da su interesi gledatelja i nacionalni interesi, te da HKV želi učvrstiti svijest da HTV treba imati ulogu generatora kulture.

Gosti tribine, među kojima je bila i direktorica programa Tanja Šimić, nisu sudjelovali u razgovoru.

(Hina) xdm yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara