Trideseta obljetnica Koncertne dvorane "Vatroslava Lisinskog"

U povodu 30. obljetnice djelovanja Koncertne dvorane "Vatroslava Lisinskoga" u Zagrebu danas je održana svečana sjednica Upravnog vijeća Dvorane te najavljen trodnevni program proslave toga velikog jubileja u hrvatskom glazbenom životu. L

Ravnatelj Lovro Lisičić podsjetio je da je Dvorana otvorena 29. prosinca 1973. te da je njezinim otvorenjem promijenjen glazbeni život Zagreba. Dodao je da je u proteklih 30 godina Dvoranu posjetilo deset milijuna ljudi, da je održano 10.000 koncerata i ostalih priredaba te da je Dvorana upisana u zemljovid europskih glazbenih metropola.

Trodnevni program počinje u subotu, 27. prosinca, a na Dan Dvorane, 29. prosinca, bit će svečano uručena nagrada Ivo Vuljević za 2003., koja je ove godine dodijeljena mladoj sopranistici Valentini Fijačko i Jazz orkestru "Zagreb" Hrvatske glazbene mladeži.

Središnji je događaj svečani koncert Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Pavla Dešpalja. Kao solisti nastupaju mezzosopranistica Renata Pokupić i glasovirist Goran Filipvec, a na rasporedu su djela koja su bila izvedena i na prvom svečanom koncertu na otvorenju Dvorane 29. prosinca 1973.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U trodnevnoj proslavi 30 godina Dvorane sudjelovat će oko 400 umjetnika.

U današnjoj prigodi istaknuti hrvatski dirigent, skladatelj i glazbeni pedagog Igor Kuljerić proglašen je počasnim članom Dvorane. Do sada su počasnim članovima proglašeni Lovro pl. Matačić, Ivo Vuljević, negdašnji dugogodišnji ravnatelj, i dirigent maestro Milan Horvat.

Danas su uručene i zahvalnice vodećim hrvatskim glazbenim ustanovama za suradnju s Dvoranom "Lisinski" te brojnim sponzorima i gospodarstvenicima.

U ime Gradske skupštine djelatnicima Dvorane jubilej je čestitala predsjednica Skupštine Morana Paliković-Gruden. Podsjetila je da je Dvorana simbol grada Zagreba i mjesto vrhunskih glazbenih događaja, poželjevši da to ostane i ubuduće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara