Tridesetak Arapa iz zatvora u Izraelu na putu za Njemačku

Tridesetak Arapa iz zatvora u Izraelu na putu za Njemačku
TRIDESETAK arapskih zatvorenika krenulo je u srijedu navečer iz zatvora u Rimonimu prema zračnoj luci Ben Gourion od kuda će otputovati u Njemačku, objavljuju agencije.

Zatvorenici - 23 Libanonca, 5 Sirijaca i jedan Nijemac su autobusom odvezeni iz tog zatvora sjeverno od Tel-Aviva, uz veliku pratnju specijalnih policijskih postrojbi.

Ti zatvorenici će biti oslobođeni u sklopu razmjene između Izraela i libanonskog šijitskog Hezbolaha, dogovorene uz njemačko posredovanje.

Među zatvorenicima se nalaze Abdel Karim Obeid i Mustapha Dirani, dva fundamentalistička šijitska šefa koje je Izrael oteo kako bi mu poslužili u razmjenama za informacije o sudbini Rona Arada, izraelskog pilota uhićenog 1986. u Libanonu.

Prema sporazumu o razmjeni zarobljenika, jedan zrakoplov će iz Libanona u četvrtak ujutro stići u Koeln s izraelskim poslovnim čovjekom Elhananom Tannenbaumom i tijelima trojice izraelskih vojnika, koje je Hezbolah oteo u listopadu 2000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Da bi dobio tog brigadira i tijela trojice vojnika Izrael je pristao platiti visoku cijenu: treba pustiti 400 palestinskih zatvorenika preko pet kontrolnih točaka između Izraela i okupiranih teritorija na Zapadnoj obali i pojasu Gaze.

Izrael se obvezao da će predati i tijela 59 libanonskih gerilaca kao i karte minskih polja koje su ostavile njegove postrojbe u južnom Libanonu nakon njihovog jednostranog povlačenja u svibnju 2000.

Prema tom sporazumu Hezbolah treba u sljedeća tri mjeseca predati informacije o sudbini Rona Arada i vratiti Samira Kantara, Libanonca osuđenog na doživotni zatvor zbog ubojstva tri Izraelca 1979.

Razmjena zarobljenika u četvrtak najveća je između Izraela i Hezbollaha u posljednjih 20 godina.

(Hina) tm sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara