Trifun Kostovski novi gradonačelnik Skoplja

U SKOPLJU je u ponedjeljak službeno potvrđeno da je novi gradonačelnik gospodarstvenik Trifun Kostovski, premijer Vlado Bučkovski treći krug lokalnih izbora ocijenio je uzornim, a međunarodni promatrači preporučuju izmjenu izborne regulative kako se nepravilnosti ne bi ponavljale.

Državna izborna komisija u ponedjeljak popodne priopćila je da je neovisni kandidat Trifun Kostovski koga je podržala oporbena koalicija izabran za gradonačelnika Skoplja s osvojenih 70 posto glasova.

Na osnovu nedjeljnih rezultata i rezultata iz prethodna dva izborna kruga glasnogovornik DIK-a Zoran Tanevski objavio je da je vladajuća koalicija koju predvodi Socijaldemokratski savez osvojila gradonačelnička mjesta u 36 općina među kojima jedne u Skoplju. Oporbena koalicija koju predvodi VMRO-DPMNE gradonačelnike je dobila u 31 općini od kojih 5 u glavnom gradu Makedonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vladajuća stranka Albanaca Demokratska unija za integraciju osvojila je 15 općina, od toga jednu u Skoplju, a albanski oporbeni blok (Demokratska partija Albanaca i Partija demokratskog prosperiteta) dvije i to u prvom krugu jer je druga dva kruga izbora bojkotirao.

U skopskoj općini Šuto Orizare gdje žive Romi pobijedio je oporbeni kandidat Amdi Bajram Rom, ali je on osuđen na 4 godine zatvora zbog prisvajanja platna vrijednog 700 tisuća eura, zbog čega će mu, kako je rekao Tanevski, najvjerojatnije biti oduzet mandat u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Priopćeni rezultati, naglasio je Tanevski, bit će konačni tek nakon isteka roka za prigovore i žalbe. O odazivu građana izvijestio je da je u trećem krugu glasovalo 32 posto birača.

Međunarodni promatrači i u tijeku zadnjeg kruga izbora uočili su određene nepravilnosti karakteristične za prethodni tijek lokalnih izbora i preporučuju izmjenu zakonskih odredaba kojima bi se onemogućilo ponavljanje nepravilnosti, što je jedini način da se poveća povjerenje građana u izborni proces, priopćeno je u ponedjeljak popodne iz sjedišta monitoringa OESS-a i Vijeća Europe.

Predsjednik Vlade Makedonije Vlado Bučkovski treći krug lokalnih izbora ocijenio je veoma uspješnim i naglasio da bi to trebao biti uzor za buduće izbore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara