Trijumf prozapadnog bloka u Srbiji, počinje koalicijska trgovina

CESID-ove i procjene stranačkih stožera ukazuju da je na izborima u Srbiji iznenađujuće trijumfirala prozapadna koalicija na čelu s Demokratskom strankom.

> Srpski izbori: Tučnjava na Kosovu, paranje zastava u Vojvodini

> "Srpski izbori pod sjenom Miloševića"

> Povijesni preokret ili status quo?

DS je dobila oko 39 % glasova i može računati na barem 103 mjesta u Skupštini. LDP je "za dlaku" prešao cenzus i imat će 13 mjesta. Manjine trenutno mogu računati na 7 mjesta.

Dok su radikali podbacili s 28 %, dotle je blok DSS-NS sa 11 % otprilike na razini anketa, a uspon su imali i socijalisti s 8 % glasova. LDP se trenutno kreće iznad cenzusa od 5 %.

Preračunato u mandate, to znači da će DS, LDP i manjine imati tek nešto manje mjesta u Skupštini od zbrojenih mandata SRS, DSS-NS i SPS. CESID, s druge strane, upozorava da bi se postotak za demokrate mogao povećati, odnosno da bi se mogla prijeći magična crta od 125 mandata koja omogućava vlast prozapadnoj opciji.

Inače je čast da započne s procjenama vlastitih rezultata na osnovu podataka s terena je pala stožeru Socijalističke patrije Srbije. Iako je i u tom stožeru mirno, barem nakon što je SPS-ov dužnosnik Milutin Mrkonjić otpjevao nekoliko ruskih pjesama, neslužbeno se navode procjene da bi ta stranka mogla osvojiti između 9 i 11 posto glasova, odnosno "biti ključan faktor u sastavljanju buduće vlade".

Tadić: "Ispunio sam obećanje, Koštunica više nije premijer"

Predsjednik Srbije i čelnik Demokratske stranke se obratio medijima i rekao kako je njegova stranka pobijedila, odnosno da je ispunio svoje predizborno obećanje te da "Vojislav Koštunica neće biti premijer".

Tadić je rekao da se Srbija ovim izborima konačno odlučila za Europu, te da će se odmah krenuti u sastavljanje nove vlade. Ta će vlada biti sastavljena od više stranaka, pa je rekao da je spreman razgovarati sa svim čelnicima stranaka osim radikala - dakle DSS-om, SPS-om i LDP-om.

Također je upozorio da se stranački vođe, ukoliko misle stvarati nekakvu široku "antieuropsku koaliciju" koja bi isključila demokrate, riskiraju "izigravanje biračke volje građana", te da će on to spriječiti "demokratskim sredstvima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koštunica odbija eventualnu koaliciju s demokratima

Premijer Vojislav Koštunica se također obratio novinarima te rekao da će se prilikom bilo kakvog slaganja budućih koalicija prije svega voditi time kako njegovi eventualni partneri gledaju na pitanje Kosova. Rekao je da su DS i DSS-NS ispočetka o tome imali zajednički stav, potom razlike, da bi danas bili "sasvim suprotstavljeni".

Novinarima je rekao da na temelju toga zaključe hoće li s pobjedničkim demokratima sklapati koaliciju te naglasio kako će njegov blok - "koja je ostvarila postotak u skladu s očekivanjima" - radije ići u oporbu nego da iznevjeri vlastita načela.

Tomislav Nikolić najavio sastavljanje vlade

Nasuprot trijumfalizmu kod demokrata, u stožeru radikala je bilo daleko mirnije, ali je njihov čelnik Tomislav Nikolić na svojoj tiskovnoj konferenciji, komentirajući izjave Koštunice, rekao da je na osnovu trenutnih rezultata izvjesno da će novu vladu činiti "patriotski" blok koji čine DSS, SRS i SPS.

Objavio je kako će brzo započeti razgovore s Koštunicom i vođom socijalista Dačićem. Također je osudio izjavu Tadića o tome da će spriječiti formiranje bilo kakve vlade bez demokrata, nazvavši je "pozivom na građanski rat".

Ivica Dačić: "Socijalisti su moralni i najveći pobjednici ovih izbora"

Čelnik SPS-a Ivica Dačić, uspjeh čije stranke je predstavljao najveće iznenađenje, odbacio je bilo kakve špekulacije o tome kojoj od dvije opcije će se priključiti. Svoju je stranku prozvao najvećim pobjednikom izbora.

Jedina konkretna najava je bila održanje predizbornog obećanja da će o eventualnom sastavu nove vlade prvo razgovarati s DSS-om.

U međuvremenu se počelo intenzivno špekulirati da će DS kao relativni pobjednik za dobivanje većine na svoju stranu pokušati privući ne samo SPS, nego i manje stranke iz nacionalističkih, odnosno "patriotsklih" blokova.

D.A.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara