Trilateralni sastanak u Ankari o sigurnosti i PKK

Turski, američki i irački civilni i vojni dužnosnici sastali su se u utorak u Ankari kako bi razgovarali o o sigurnosnim pitanjima u Iraku i borbi protiv kurdskih pobunjenika.

U razgovorima sudjeluju izaslanstva koja vode s turske strane veleposlanik Osman Koruturk, koordinator turskog ministarstva vanjskih poslova za Irak, s američke strane podtajnica za vanjske poslove Laura Kennedy i za Irak zamjenik ministra vanjskih poslova Hamid al-Bayati.

Oni će raspravljati o sigurnosnoj situaciji u Iraku gdje je u napadima ubijeno više od 70 turskih vozača, kao i o borbi protiv Radničke stranke Kurdistana (PKK) preimenovane u Kongra-Gel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Washington i Ankara su se dogovorili u listopadu 2003. o "planu djelovanja" koji donosi i vojne opcije za borbu protiv kurdskih pobunjenika. Taj dogovor još nije proveden i izaziva napetost u bilateralnim odnosima.

Ankara je više puta pozivala Sjedinjene Države da djeluju protiv pobunjenika, od koji je oko 5.000 izbjeglo u planine na sjeveru Iraka. Ankara i Washington smatraju PKK terorističkom organizacijom.

(Hina) xtm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara