TROJA POMALO OTKRIVA SVOJE MNOGOBROJNE TAJNE

Drevna Troja, poznato arheološko nalazište na sjeveroistoku Turske, pomalo otkriva dio svojih mnogobrojnih tajni. L

Sve do nedavno nije se točno znalo koliko je Troja bila velika niti koje je bilo njezino značenje u brončano doba (od 1750. do 1200. prije naše ere), u vrijeme u koje je Homer smjestio Trojanski rat. Homer je o Troji pisao u oba svoja epa - Ilijadi i Odiseji - u 8. stoljeću prije naše ere.

Ostatke antičkoga grada smještenog na brežuljku između dviju rijeka u maloj Aziji, otkrio je krajem 19. stoljeća njemački arheolog Heinrich Schlieman koji je 1871. godine počeo s iskopavanjima u tom području.

Posljednjih 15 godina tajne Troje pokušava otkriti njemački arheolog Manfred Korfmann, kojega se smatra najvećim stručnjakom za Troju.

"Troja je bila najznačajniji grad tog razdoblja. Nije postojala samo utvrda, nego i gradske četvrti smještene podno utvrde", objašnjava Korfmann.

Troja je bila trinaest puta veća od dosad otkrivene utvrde koja se proteže na 11.000 četvornih metara, dodaje Korfmann.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njemački arheolog i njegova ekipa iskopali su dijelove gradskih zidina, a zatim su uz pomoć analiza satelitskih snimki uspjeli pronaći i gradske četvrti Troje.

Prema Korfmannovu mišljenju, "nova velika Troja" jedno je od najvećih otkrića. Prema dosada otkrivenim zgradama, njemački arheolog procjenjuje da je u Troji živjelo oko 7.000 osoba.

Troja je, objašnjava njemački arheolog, "imala ključnu posredničku ulogu između Istoka i Zapada".

Korfmann je posebno ponosan što je turska vlada, na njegov prijedlog, područje drevne Troje proglasila "povijesnim nacionalnim parkom" te se nada da će vlada u Ankari održati obećanje i pokraj iskopina otvoriti muzej u kojemu će biti izložene iskopine pronađene u tom području.

Iskopine Troje svake godine posjeti gotovo milijun turista.

(Hina) nab dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara