Troje poginulih u preko 60 požara u Španjolskoj

TROJE ljudi je poginulo u 64 požara koji haraju španjolskim regijama Galicijom i Katalonijom. Predstavnici vlasti su službeno izjavili da je stanje u sjeverozapadnoj pokrajini Galiciji kritično gdje vatra prijeti kućama.

Stotine španjolskih vatrogasaca i protupožarni avioni nastoje obuzdati vatrenu stihiju i spriječiti najgore. U susjednom sjevernom Portugalu također bijesne požari.

Španjolska Vlada objavila je kako su mnogi od požara koji haraju već dva tjedna namjerno podmetnuti. Mnogi požari su počeli gorjeti u pošumljenim padinama blizu stambenih četvrti, a dosad su progutali nekoliko tisuća hektara površine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo 2 kilometra od drevnog grada Santiago de Compostela trenutno gori 12 požara, dok je na drugom kraju zemlje u Kataloniji, privremeno zbog požara bio zatvoren autoput prema Španjolskoj.

Španjolska ministrica za zaštitu okoliša Cristina Narbona pozvala je građane da prijave podmetače požara kako ne bi prošli nekažnjeno. Ona je izjavila da su neke od požara podmetnuli radnici u šumarijama nezadovoljni što preko ljeta nisu zaposleni u vatrogasnim postrojbama.

Velika suša koja je ove godine zahvatila Španjolsku dodatno je otežala situaciju koja trenutno pogoduje izbijanju i širenju požara. Španjolske rezerve vode su na 45 posto kapaciteta, što je najniža zabilježena stopa u povijesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara