Tršćanski zastupnici u talijanskom parlamentu predložili rezoluciju o optantima

SKUPINA političara iz Trsta u ponedjeljak je zastupničkom domu talijanskog parlamenta predložila usvajanje rezolucije o imovini talijanskih optanata koja se danas nalazi u Sloveniji i Hrvatskoj i kojom se podržavaju zahtjevi optanata o reviziji postojećih sporazuma kojima je regulirano pitanje napuštene imovine.

Kako je u ponedjeljak navečer javila slovenska agencija STA, među predlagačima rezolucije su zastupnici iz Trsta Roberto Damiani i Ettore Rosato iz stranaka lijevog centra, odnosno sadašnje oporbe, te Roberto Menia, zastupnik Nacionalne alijanse kojoj pripada i ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini.

Slovenska agencija navodi da bi parlament o rezoluciji mogao raspravljati već idućeg ponedjeljka. Prijedlog rezolucije podržava zahtjeve koje je optantska organizacija Unione degli Istriani iznijela prilikom nedavnih demonstracija pred Europskim parlamentom, kad je zahtijevala od Italije da se odrekne sporazuma Italije i bivše SFRJ kojima je regulirano pitanje napuštene imovine, te da o pitanju imovine arbitrira na razini Europske unije.

Predsjednik spomenute udruge Massimiliano Lacota u ponedjeljak je u Trstu na konferenciji za novinare pozdravio prijedlog rezolucije, ali izrazio i rezervu da je možda riječ o "predizbornom manevru".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne počne li rasprava o rezoluciji prije raspuštanja sadašnjeg parlamenta pred parlamentarne izbore u travnju, bit će to dokaz da talijanske vlade pitanje optanata i njihove imovine uopće ne zanima, ocijenio je Lacota.

Kako navodi STA, koja se poziva na talijanske izvore, optantske organizacije ocjenjuju da bi rezolucija pomogla njihovom nastojanju da se sastanu sa europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom.

Lacota je rekao da su razočarani talijanskim vladama desne i lijeve provenijencije, jer, kako je rekao, desnica u 60 godina nije postigla da se optantima isplate odštete, dok je lijeva vlada bivšeg premijera Prodija to pitanje stavila na "sporedni kolosijek" i dopustila da se Slovenija uključi u Europsku uniju.

Lacota i optantske udruge namjeravaju se pred izbore sastati i s premijerom Silvijem Berlusconijem i ministrom vanjskih poslova Finijem.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara