Truman u dnevniku kritički o Židovima

Truman u dnevniku kritički o Židovima
BIVŠI američki predsjednik Harry Truman napisao je u svojem nedavno otkrivenom dnevniku žestoke kritičke opaske o Židovima nazvavši ih vrlo sebičnima, piše u petak The Washington Post.

"Židovi su, držim, vrlo, vrlo sebični", napisao je Truman u dnevniku iz 1947. nedavno otkrivenom u Trumanovoj knjižnici u Independencu u njegovoj rodnoj saveznoj državi Missouri.

Truman u dnevniku, koji je objavio američki Nacionalni arhiv, piše o najrazličitijim temama, među ostalim i o Židovima i bivšem američkom predsjedniku Dwightu Eisenhoweru.

List navodi kao najveće iznenađenje njegove opaske o Židovima napisane 21. srpnja 1947. nakon što je razgovarao s Henryjem Morgenthauom, bivšim izraelskim ministrom financija. On je nazvao Trumana kako bi razgovarao o židovskom brodu, vjerojatno Exodusu, koji je prevozio 4.500 židovskih izbjeglica u Palestinu, a Britanci, tadašnji upravitelji Palestine su mu uskratili ulazak.

"Nije imao nikakva prava nazvati me", napisao je Truman. "Židovi nemaju osjećaj primjerenosti niti imaju bilo kakvu sposobnost prosuđivanja (sic) svjetskih pitanja. Henry je u New York doveo tisuću Židova navodno privremeno i oni su ostali".

"Židove smatram vrlo, vrlo, vrlo sebičnima", pisao je dalje Truman. "Njih nije briga koliko je Estonaca, Latvijaca, Finaca, Poljaka, Jugoslavena ili Grka kao izbjeglice ubijeno ili zlostavljano sve dok Židovi imaju poseban tretman. Ipak, kada imaju vlast, fizičku, financijsku ili političku ni Hitler niti Staljin ne nastoje biti okrutni ili zlostavljati te društveno zapostavljene. Postavi zapostavljenog na vrh i nema nikakve razlike u tome zove li se on Rus, Židov, Crnac, Direktor, Radnik, Mormon, Baptist, on poludi. Našao sam vrlo, vrlo malo onih koji se sjećaju uvjeta u kojima su živjeli kada dođe blagostanje".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Truman je poznat kao predsjednik koji je pomogao Židovima u poslijeratnoj Europi i podržao priznanje Izraela 1948., kada se State Department tome usprotivio, te ovakve opaske djeluju iznenađujuće.

Direktorica Muzeja holokausta u Washingtonu Sara Bloomfield je rekla da je iznenađena riječima o Židovima budući je Trumanova simpatija za nevolje Židova bila vrlo očigledna.

Ona je, međutim, kazala kako su Trumanove opaske tipične za kulturološki antisemitizam uobičajen u njegovo vrijeme u svim dijelovima američkog društva.

Profesor povijesti na Yaleskom sveučilištu John Lewis Gaddis kazao je kako je Truman bio često kritičan, ponekad i pretjerano kritičan prema Židovima u dnevniku i svojoj prepisci, ali da ga to ne čini antisemitom.

"Svatko tko je odigrao ulogu koju je on odigrao u stvaranju države Izrael teško bi se mogao takvime smatrati", rekao je on.

Truman, američki predsjednik od 1945. do 1953., pisao je u dnevniku i o nizu drugih stvari, među ostalim i o tome kako je ponudio demokratsku kandidaturu za predsjednika 1948. generalu Dwightu Eisenhoweru ako se general Douglas MacArthur pokuša kandidirati u republikanskoj stranci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara