Trumpova žestoka protivnica postala predsjednica Zastupničkog doma Kongresa

Trumpova žestoka protivnica postala predsjednica Zastupničkog doma Kongresa
Foto: EPA

NAKON što su demokrati preuzeli kontrolu u Zastupničkom domu američkog Kongresa, Nancy Pelosi danas je drugi put izabrana za čelnicu tog doma, javljaju svjetske novinske agencije.

Pelosi je dobila 220 glasova, a republikanski zastupnik Kevin McCarthy 192 glasa. Nekolicina drugih dobila je preostale glasove u Zastupničkom domu koji ima 435 mjesta.

"Nemamo iluzije, naš posao neće biti lak", kazala je Pelosi nakon što je izabrana za predsjednicu Zastupničkog doma.

"Međutim, obećavamo da ćemo se međusobno poštovati i da ćemo poštovati istinu i onda kada se nećemo slagati", dodala je.

Pelosi je postala najmoćnija žena američke politike nakon pobjede demokrata u Zastupničkom domu.

Treća najmoćnija osoba u državi

Šef većine u Zastupničkom domu Kongresa zapravo je treća osoba u državi nakon predsjednika i potpredsjednika. Sa 78 godina, zastupnica iz San Francisca ima iskustvo na toj dužnosti koju je obnašala od 2007. do 2011., otežavajući završetak mandata Georgea W. Busha.

Dugogodišnja zastupnica iz Kalifornije Pelosi je 2007. postala prva žena predsjednica Zastupničkog doma u američkoj povijesti.

Demokratkinja je obećala pakao Donaldu Trumpu ako postane čelnica Zastupničkog doma. Ona će voditi stranku u borbi protiv Trumpove zakonodavne i političke agende u mandatu 2019.-2020.

"Demokratski Kongres radit će na rješenjima koja nas zaokupljuju jer svima nam je dosta podjela", izjavila je Pelosi pred svojim pristašama u Washingtonu tijekom kongresne kampanje, najavljujući "povrat ustavnih ovlasti i protuovlasti".

Budući da Zastupnički dom glasa za nacrte zakona Bijele kuće, Pelosi može na čelu svoje većine blokirati republikanske tekstove.

Povećava se vjerojatnost za svrgavanje Trumpa

Još važnije, vjerojatnost postupka za svrgavanje Donalda Trumpa jako se povećava budući da demokrati sada mogu pokrenuti parlamentarne istrage o sumnjama u dosluh između ekipe iz Trumpove kampanje i Rusije u predsjedničkoj kampanji 2016.

Pelosi se protivila postupku opoziva objašnjavajući da bi to samo mobiliziralo pristaše predsjednika. No nije isključena promjena stava pogotovo ako posebni tužitelj Robert Mueller, koji vodi istragu o ruskom uplitanju u američke izbore, predstavi konkretne dokaze o krivici.

Pelosi je rođena 26. ožujka 1940. u Baltimoreu u talijansko-američkoj katoličkoj obitelji uronjenoj u politiku. Njezin otac i brat bili su gradonačelnici Baltimorea. S diplomom Trinity Collegea u Washingtonu nastanjuje se sa suprugom u San Franciscu. Sa 47 godina prvi put pobjeđuje na izborima za Predstavnički dom. Godine 2003. postaje šefica demokratske manjine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara