Trumpovi protivnici preuzeli kontrolu nad američkim Kongresom

Trumpovi protivnici preuzeli kontrolu nad američkim Kongresom
Foto: EPA

AMERIČKI demokrati danas su preuzeli kontrolu u Zastupničkom domu obilježavajući početak nove ere oporbe republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu, suočenim s podijeljenim Kongresom.

Rekordan broj žena i manjinaca

Uz rekordan broj žena i zastupnika manjina, 116. američki Kongres sastao se prvi put u podne po lokalnom vremenu s 435 novoizabranih zastupnika u Zastupničkom domu i 100 senatora u Senatu koji ostaje pod kontrolom republikanaca.

Zamjenik predsjednika, republikanac Mike Pence, predsjedao je prvim prisegama u Senatu.

Čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi (78) obećala je da će raditi na okupljanju Kongresa i tvrdi da želi podržati dobre ideje, bez obzira na to od kuda stižu. Ona bi trebala kasnije tijekom dana biti izglasana za novu predsjednicu Zastupničkog doma.

Demokrati danas trebaju predati privremene proračunske mjere koje bi omogućile okončanje djelomične paralize američke vlade, do koje je došlo 22. prosinca zbog spornog pitanja izgradnje zida s Meksikom. Oni se žele prikazati kao razumna stranka pred onim što nazivaju "hirovima" Donalda Trumpa.

No Bijela kuća je unaprijed odbacila prijedloge zakona jer oni ne uključuju 5 milijardi dolara za financiranje zida. Te mjere trebale bi ostati mrtvo slovo u Senatu, a blokade podijeljenog Kongresa se naziru već prvog dana.

Republikanci ne mogu bez demokrata

Iako su pojačali svoju većinu u Senatu s 53 od 100 mjesta, republikanci ne mogu bez demokrata jer im treba 60 glasova za potvrđivanje zakona o proračunu. Trinaestog dana djelomične paralize vlade teško se nazire izlazak iz krize.

Demokrati tvrde da se zalažu za jaku sigurnost na granicama, ali protive se zidu i smatraju ga neučinkovitim. Odmjeravanje snaga je tek počelo jer slijede brojne parlamentarne istrage protiv Donalda Trumpa i njegovih suradnika.

U prvom redu se radi o sumnjama u dosluh između Moskve i Trumpove izborne kampanje 2016. godine. 

Uz kontrolu u Zastupničkom domu, demokrati vode parlamentarne odbore sa snažnim istražnim ovlastima. Oni su također obećali da će zahtijevati od Trumpa da napokon preda svoje porezne prijave. On je jedini predsjednički kandidat u novijoj američkoj povijesti koji je to odbio. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara