Tsunami: Skandinavci ogorčeni sporim reakcija njihovih vlada

KAKO je sve manje nade da ima preživjelih među tisućama stranih turista koji su nestali u naletu tsunamija što je u nedjelju pogodio jugoistok Azije, Skandinavci su sve ogorčeniji sporim prvotnim reakcijama njihovih vlada na katastrofu.

Švedska strahuje da su najteže pogođeni upravo njezini turisti, a prema medijima, moguće je da je u naletu vodenog vala izazvanog potresom nestalo 4.000 njihovih državljana.

Tisak nordijskih zemalja u uvodnicima optužuje vodstvo zbog spore reakcije na katastrofu i sporog upućivanja spasilačkih ekipa za pomoć njihovim državljanima.

Švedski tabloidi prednjače u kritikama upućenima vladi.

"Otišla je u kazalište", piše Aftonbladet o ministrici vanjskih poslova Laili Freivalds i navodi da je čekala 30 sati nakon prvih izvješća o tragediji pa je tek onda otišla u svoj ured.

Švedska vlada je priznala da je presporo reagirala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U četvrtak Svenska Dagbladet piše "Dovedite ih sada kući", govoreći o Šveđanima koji još uvijek čame u Tajlandu, čekajući da im se organizira povratak u domovinu.

"Mnogo je dobrih razloga za zapitati se što je trebalo tako dugo vladama Danske, Švedske i Norveške da shvate opseg katastrofe i prijeku potrebu da pomognu svojim građanima", piše norveški dnevnik Aftenpsoten.

U Danskoj je oporbena stranka socijaldemokrata zatražila posebni sastanak vanjskopolitičkog odbora parlamenta, prenosi dnevnik Politiken.

Sauli Niinisto, bivši finski ministar financija koji je uspio spasiti sebe i dvojicu svojih sinova, posebno je kritizirao svoju vladu - "18 sati nakon tragedije (...) shvatio sam da nas ne uzimaju ozbiljno".

A turist Benny Engard rekao je za finski dnevnik Hufuvdstadsbladet da nije uspio dobiti telefonsku vladinu liniju za pomoć a "to je nevjerojatno za Nokia-zemlju, u kojoj su milijuni telefona".Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara