Tuljani ugroženi zbog izlova i stanjivanja ledenog pokrivača

POPULACIJA tuljana koja živi na kanadskoj obali Atlantika trpi jer država još lovcima dopušta ubijanje stotina tisuća tih životinja svake godine, unatoč jasnim dokazima da se ledeni pokrivač brzo stanjuje, navode aktivisti za zaštitu životinja.

Dužnosnici vlade u Ottawi takve tvrdnje odbacili su kao neosnovane, navodeći da je populacija tuljana zdrava.

Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAW), koji se protivi lovu na tuljane, izdao je izvješće, u kojem se navodi da je zbog klimatskih promjena ledeni pokrivač u zaljevu St. Lawrenca i području Newfoundlanda bio znatno tanji od prosjeka u šest od posljednjih sedam godina.

Znanstveni savjetnik IFAW-a David Lavigne kaže da to znatno pogađa tuljane, koji se kote na ledu potkraj veljače i u ožujku podižu mlade.

Lavigne, koji tuljane proučava od 1969. kazao je kako posljednji izvještaji govore o smanjenom preživljavanju mladunaca, što, kako tvrdi, nije bio slučaj u godinama kada je led bio deblji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posljednjih godina pronađeno je dosta tijela mrtvih tuljana uz istočnu obalu Kanade. Pretpostavlja se da su to mladunci koje su majke napustile, pa su umrli od gladi, ili ih je zarobio led koji puca, kazao je Lavigne na konferenciji za novinare.

Prošle godine Kanada je dopustila izlov 307 tisuća, dok ih se na Greenlandu godišnje ubije još oko 250 tisuća.

Lavigne tvrdi da je dopušteni izlov veći od broja mladunaca, nazvavši tu odluku svjesnom namjerom da se uništi ova životinjska vrsta. Dodao je da bi se godišnji izlov morao smanjiti na 50 tisuća tuljana.

´Populacija tuljana doista nije ugrožena. Ustvari prilično je čvrsta´, rekla je glasnogovornica Sophie Galarneau, dodajući da je prema istraživanjima iz 1999. u toj zemlji bilo oko 5,2 milijuna tuljana. Kazala je i da se ledena kora na Newfaundlandu ove godine počela stvarati dva tjedna prije i da je već vrlo debela.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara