TUMORI RASTU NA ISTI NAČIN KAO I TIJELO

Opće zakonitosti kojima se opisuje rast životinjskoga tkiva vrijede, kako se čini, i za rast tumora, tvrde američki znanstvenici. L

Povećanjem mase životinje, raste i broj stanica, ali dotok krvi koja hrani stanice povećava se sporije. Zato sve veća količina raspoložive hrane odlazi na održavanje postojećih stanica nego na rast novih, pa se rast pomalo usporava sve dok posve ne stane, piše New Scientist.

Znanstvenici iz Nacionalnog laboratorija u Los Alamosu (SAD) dokazali su da sve životinjske vrste, ako se izuzmu razlike zbog veličine i životnog vijeka, bilježe istu krivulju rasta.

Budući da i tumor ovisi o hrani koju donosi krv, Thomas Deisboeck iz Centra za biomedicinska istraživanja u Cambridgeu i znanstvenici Sveučilišta u Torinu odlučili su istražiti odnosi li se ista zakonitost i na rast tumora.

Reinhard Ebner iz tvrtke Avalon Pharmaceuticals u Marylandu misli da je istraživanje koje su obavili spomenuti znanstvenici doista dobro ciljano, ali su rezultati dobiveni u idealiziranim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tumori koje su proučavali znanstvenici iz Deisboeckove ekipe pripadali su istoj vrsti, dok kod mnogih pacijenata tumori sadrže stanice s raznim genetskim mutacijama. Osim toga, tumori mogu promijeniti i stanice oko sebe te stvoriti nove načine opskrbe krvlju, čime se ubrzava njihov rast.

Thomas Deisboeck slaže se da spomenute zakonitosti u sadašnjem obliku ne daju opis svih mogućih načina ponašanja tumora, pa on i njegovi kolege sada nastoje razviti usavršene načine istraživanja.

Osim toga, on misli da se proučavanjem iznimaka od pravila mogu otkriti novi zanimljivi aspekti povezani s tumorima.

"Razlike mogu navesti na zaključak da se tumori služe raznim načinima za prevladavanje prepreka poput nedostatka hrane ili mehaničkoga stresa", smatra Deisboeck. Jedan od tih načina je i napad na druga tkiva. Deisboeck se nada da će usavršeni način istraživanja omogućiti rezultate koji bi liječnicima pomogli u određivanju prikladne količine lijekova protiv raka.

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara