TURKMENISTAN: LOKALNI IZBORI NA SOVJETSKI NAČIN

Turkmenistanske su vlasti u nedjelju, pet sati prije zatvaranja birališta, izvijestile da se izborima za narodnu skupštinu i lokalna vijeća odazvalo čak 90 posto stanovnika, a promatrači ocjenjuju da su izbori nalikovali izborima održavanim u sovjetsko vrijeme. L

Na izlasku s birališta, glasači su bili nuđeni kolačima i pićem, a jedan je lokalni dužnosnik ocijenio kako bi "prije zatvaranja biračkih mjesta trebalo navratiti do onih koji nisu bili u stanju izaći na birališta", što je u sovjetskom razdoblju bilo uobičajeno.

Kao i u doba izbora za vrijeme SSSR-a, kandidate su odabrali predstavnici vlasti. Unatoč nedostatku entuzijazma za izbore kod stanovništva, središnje izborno povjerenstvo pet je sati prije zatvaranja biračkih mjesta izvijestilo o odličnom odazivu stanovnika od čak 90 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Narodna skupština zapravo ima konzultativnu, a ne zakonodavnu funkciju, u zemlji koju u staljinističkoj maniri i uz njegovanje kulta ličnosti vodi njezin predsjednik Saparmurat Nijazov, kojega još nazivaju Turkmenbashi, što u prijevodu znači "otac svih Turkmena".

Niazov je predmet čestih međunarodnih kritika zbog načina svoje vladavine temeljene na represiji.

(Hina) mh br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara