Turska bi mogla pristati na odgodu objave datuma pregovora

TURSKA bi mogla pristati da Europska unija do šest mjeseci odgodi objavu datuma kada bi s njome mogla početi pregovore o priključenju, rekao je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova Yasar Yakis.

´Na summitu u Kopenhagenu može se odlučiti da se datum početka pregovora o priključenju s Turskom objavi na summitu u Solunu u lipnju iduće godine. Grčka bi time postala ta koja bi nam dala datum´, što bi bilo simbolično za njezine odnose s Turskom, rekao je Yakis za turski list Radikal.

Turska vlada dosad je izričito zahtijevala da joj datum za početak pregovora bude određen na summitu u Kopenhagenu 12. i 13. prosinca.

´Datum početka pregovora o priključenju s Turskom može biti objavljen i tijekom talijanskog predsjedavanja Unijom u prosincu 2003., no radije bismo da to bude u Solunu, a datum da bude proljeće 2004.´, rekao je Yakis.

On je izrazio želju da proces priključenja Turske počne prije svibnja 2004., jer bi nakon ulaska deset kandidata predviđenog za to razdoblje turska kandidatura mogla postati upitnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Dobiti pristanak 25 zemalja umjesto današnjih 15 bilo bi teško´, rekao je Yakis objašnjavajući protivljenje turske vlade pokretanju pregovora tek 2005.

Francuska i Njemačka najavile su da bi u Kopenhagenu mogle predložiti da pregovori s Turskom počnu u srpnju 2005., pod uvjetom da Europska komisija do kraja 2004. ocijeni da je Turska ispunila sve demokratske kriterije.

Europska unija u Kopenhagenu bi službeno u svoje redove trebala pozvati deset zemalja kandidata - Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju, Slovačku, Češku Republiku, Poljsku, Mađarsku, Maltu i Cipar. Njihovo priključenje EU očekuje se 1. svibnja 2004.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara