Turska časnica prva oteta žena na brodu

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

TREĆA časnica Aysun Akbay nalazi se na brodu MV Horizon-1 koji je otet 9. srpnja ove godine u zaljevu Aden u blizini Somalije. Somalijski gusari koji otimaju brodove kako bi dobili otkupninu trenutno u zarobljeništvu drže više od stotinu članova posade, a među njima i 24-godišnju časnicu.

Gusari jedino časnici dopuštaju svakodnevno javljanje svojoj obitelji samo zato jer je žena

Turskoj časnici gusari su dopustili da se redovito javlja svojoj obitelji i to iz razloga što je žena, prenosi Daily Press. Ipak, časnica im je dala do znanja kako će se javljati isključivo onda kada to budu u mogućnosti i njezini kolege. Njena sestra izjavila je kako se Aysun javila i moli ih da se ne brinu i kako je sve u redu.

Sve je veći broj žena koje se zapošljavaju u pomorstvu. Međunarodna udruga rada sa sjedištem u Ženevi navodi kako je 2003. godine od 1 do 2 posto od 1,25 milijuna pomoraca bilo žena, od čega su uglavnom većina bile zaposlene u uslužnim djelatnostima na turističkim brodovima. Njemačka broji pet svojih kapetanica na trgovačkim brodovima od njih ukupno 1.400, dok Južnoafrička mornarica ima prvu kapetanicu na patrolnom brodu. 2007. godine Royal Caribbean imenovao je prvu kapetanicu na svom kruzeru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara