Turska će dozvoliti njemačkoj ministrici posjet vojnoj bazi

Turska će dozvoliti njemačkoj ministrici posjet vojnoj bazi

Foto: FAH

TURSKA će dozvoliti njemačkoj ministrici obrane Ursuli von der Leyen da posjeti zračnu vojnu bazu Incirlik bez obzira na napetosti u pogledu pitanja armenskog genocida, izjavio je u ponedjeljak turski premijer.

"Turska će dozvoliti taj posjet. Njemačka ministrica obrane može bez problema posjetiti Incirlik", rekao je Binali Yildirim u odgovoru na pitanje novinara u Ankari na konferenciji za novinare.

U razgovoru za njemački dnevni list Bild u broju od nedjelje, njemačka ministrica je najavila da namjerava otići u tu bazu koja prihvaća zrakoplove međunarodne koalicije protiv skupine Islamska država (IS), među kojima i njemačka Tornada koji sudjeluju u izviđačkim misijama i zrakoplove za opskrbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je Donji dom njemačkog parlamenta Bundestag 2. lipnja izglasao rezoluciju koja je genocidom proglasila osmanski masakr nad Armencima 1915., Turska je izrazila bijes i obećala odmazdu.

Prošlog tjedna su njemačke vlasti navele da su državni tajnik u njemačkom ministarstvu obrane Ralf Brauksiepe i zastupnici Budnestaga bili prisljeni otkazati jedan posjet predviđen za tu bazu u srpnju, a to odbijanje je zatim potvrdio i šef turske diplomacije Mevlut Cavusolgu. Ministar je zatim precizirao da vojni dužnosnici mogu doći u tu bazu.

"To je neviđeno. Podrazumijeva se da najviši dužnosnik ministarstva obrane mora biti u mogućnosti posjetiti njemačke vojnike na terenu", odgovorila je u nedjelju njemačka ministrica za list Bild.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara