Turska i Izrael potpisali sporazum o normalizaciji odnosa

Turska i Izrael potpisali sporazum o normalizaciji odnosa

Foto: FaH

TURSKA je potpisala sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom i time nakon šest godina obnovila veze s tom zemljom, što bi bliskoistočnoj regiji trebalo donijeti stabilnost.  

Dvije zemlje u ponedjeljak su objavile da obnavljaju pune odnose nakon tri godine razgovora koje je poticao Washington kako bi se okončala duga kriza pokrenuta 2010. izraelskim napadom na turski brod s humanitarnom pomoći za Gazu.

Veze između Turske i Izraela prekinute su 2010. kad su izraelske postrojbe presrele turski brod s humanitarnom pomoći za Gazu i ubile deset turskih državljana. Radilo se o upadu izraelskih komandosa na Mavi Marmara, brod koje je bio dio međunarodnog konvoja od šest brodova čija je zadaća bila prekinuti blokadu i dopremiti humantiranu pomoć Gazi.

Diplomatski odnosi između dvije zemlje nisu posve prekinuti već spušteni na nižu razinu, uz povlačenje veleposlanika i zamrzavanje vojne suradnje.

"Svijet je u previranju. Bliski istok je u previranju. Moj cilj kao premijera jest stvoriti točke stabilnosti u ovoj nestabilnoj i burnoj regiji", rekao je u ponedjeljak izraelski premijer Benjamin Netanyahu na konferenciji za novinare u Rimu govoreći o sporazumu s Ankarom.

"Mi smo dvije velike sile u regiji i raskol između nas nije pridonio nijednom od naših zajedničkih interesa", dodao je.

Dogovorom je Izrael pristao na turski zahtjev da isplati 20 milijuna dolara odštete ozlijeđenima i obiteljima stradalih, rekli su izraelski dužnosnici.


Turski premijer Binali Yildirim u Ankari je najavio ponovnu razmjenu veleposlanika pošto su dvije zemlje dogovorile obnovu diplomatskih odnosa.

Turskoj će biti dopušteno dostaviti humanitarnu pomoć u Gazu, te investirati u infrastrukturne projekte poput obnove stambenih zgrada i bolnica.

Yildirim je isto tako rekao da će turski brod s humanitarnom pomoći za Gazu u petak krenuti prema izraelskoj luci Ashdod.u

"Nadam se da će ovaj dogovor doprinijeti našem narodu, kao i Palestincima", rekao je Yildirim, dodavši kako je Turska "zaštitnik prava Palestinaca, uključujući i prava na državu", te da "želi da oni to znaju".

Usprkos tome, izraelska morska blokada Gaze ostaje na snazi.

"To je naš najveći sigurnosni interes, ne bih radio kompromise oko njega. Taj interes je ključan za sprječavanje naoružavanja Hamasa, te ostaje kakav je uvijek bio", izjavio je Netanyahu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara