Turska organizira regionalni summit posvećen Iraku

TURSKA će idućeg tjedna biti domaćinom regionalnog summita posvećenog iračkoj krizi i već je pozvala čelnike bliskoistočnih zemalja na sudjelovanje, objavila je turska novinska agencija Anadolija.

U nastojanju da spriječi pokretanje rata protiv Iraka, Turska je pozvala čelnike Sirije, Egipta, Saudijske Arabije, Jordana i Irana na summit na kojemu će biti usvojena zajednička deklaracija koja će pozvati na mirno rješenje spora s Bagdadom, kojega Washington optužuje za razvoj oružja za masovno uništenje.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak otkrio je u srijedu da više arapskih zemalja, kao i Egipat i Turska, pokušavaju iznaći rješenje prihvatljivo SAD-u i Iraku kako bi se izbjegao rat.

Prema riječima arapskih diplomata koji su željeli ostati anonimni, mirovni napori prije svega su inicijativa Turske, čiji premijer Abdullah Gul kreće na turneju koja će obuhvatiti pet zemalja regije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Regionalni napori s ciljem izbjegavanja rata protiv Iraka pokrenuti su s obzirom na približavanje 27. siječnja, za kada je predviđeno da čelnici UN-ova Povjerenstva za nadzor, verifikaciju i inspekciju kao i Međunarodne agencije za atomsku energiju trebaju Vijeću sigurnosti UN podnijeti izvješće o rezultatima prva dva mjeseca inspekcija.

Američka vlada želi da taj datum bude i početak finalne faze na putu ka odluci o pokretanju ili nepokretanju rata protiv Iraka.

Turska, muslimanska zemlja i dugogodišnji saveznik SAD-a, odbija prihvatiti američke zahtjeve za sudjelovanjem u vojnoj intervenciji protiv Iraka, strahujući da regionalna nestabilnost ne ugrozi njezinu slabu ekonomiju i ne pokrene secesionističke zahtjeve velike kurdske manjine duž granice s Irakom.

Prema arapskim izvorima, nekoliko zemalja razmatra prijedlog o tome da irački čelnik Sadam Husein ode u egzil uz jamstvo da neće postati objekt američkog i međunarodnog progona.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara