Turska: Počeli izbori koji će Edoganu omogućiti položaj premijera

STANOVNICI planinskog područja na jugoistoku Turske Siirta u nedjelju su počeli glasovati na izdvojenim parlamentarnim izborima koji će dati tri nova zastupnika, među kojima gotovo sigurno i budućeg turskog premijera Tayyipa Erdogana, javile su agencije.

Oko 120 tisuća birača trebalo bi tijekom dana izabrati trojicu zastupnika koji još nedostaju do punog saziva turskog parlamenta koji broji 550 ljudi.

Zbog proceduralnih pogrešaka u jednom od sela na tom području tijekom redovitih parlamentarnih izbora održanih 3. studenoga prošle godine, Visoko izborno vijeće poništilo je rezultat i odlučilo ponoviti izbore u Siirtu.

Erdogan se u to vrijeme nije mogao natjecati na izborima, na kojima je uvjerljivo pobijedila njegova Stranka pravde i razvitka, jer mu je bilo zabranjeno obnašati ikakav politički položaj.

Zahvaljujući ustavnim dopunama, koje je usvojila nova parlamentarna većina, Erdoganu (49), je omogućeno natjecanje na izborima, a ironija sudbine je u tome što će zastupničko mjesto u parlamentu, što je preduvjet za preuzimanje funkcije premijera, osvojiti u Siirtu.

Upravo je u tome mjestu 1997. održao govor koji ga je, zbog militantnih islamističkih poruka, stajao četveromjesečnog zatvora, gubitka položaja gradonačelnika Istambula i doživotne zabrane bavljenja politikom, prije nego li je dobio amenstiju koja mu je omogućila osnutak vlastite stranke i pohod u pobjedu na parlamentarnim izborima u studenome 2002.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara