Turska: Predsjednik zatražio od Erdogana da sastavi vladu

TURSKI predsjednik zatražio je u utorak od čelnika vladajuće stranke Tayyipa Erdogana da sastavi novu vladu nakon ostavke premijera Abdullaha Gula.

"Predsjednik me je zadužio da sastavim novu vladu", rekao je Erdogan novinarima nakon sastanka s predsjednikom Ahmetom Necdetom Sezerom.

Erdogan je ranije u utorak prisegnuo za zastupnika u parlamentu, nakon što je tijekom vikenda pobijedio na dopunskim izborima koji su mu omogućili ulazak u parlament.

Njegova stranka je u studenom prošle godine pobijedila na općim izborima, ali Erdoganu nije tada omogućen ulazak u parlament jer je 1998. osuđen zbog islamističke propagande.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Erdogan mora dati predsjedniku na uvid popis ministara prije sastavljanja vlade i tražiti izglasavanje povjerenja u parlamentu.

Gul je odbio reći hoće li preuzeti ulogu u novoj vladi. On bi mogao biti postavljen za ministra vanjskih poslova ili gospodarstva, ali je također dao naznake da možda neće preuzeti novu dužnost u vladi.

Novi je premijer dao naznake da će, kad preuzme dužnost, izvršiti pritisak na zastupnike da podrže prijedlog kojim bi se dopustilo desecima tisuća američkih vojnika da koriste turski teritorij za napad na Irak.

Parlament je odbacio taj prijedlog ranije ovog mjeseca i tako ugrozio do 30 milijardi dolara pomoći koje su ponudile SAD za korištenje turskih vojnih objekata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara