Turska se sprema za slanje vojnika u Irak

TURSKA 28. brigada, razmještena u okolici, spremna je za polazak u Irak, piše u ponedjeljak istanbulski list Hurriyet, nakon što je turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su SAD službeno zatražile od Turske da pošalje postrojbe u susjednu zemlju.

Odluku o odlasku tuskih postrojbi u Irak treba donijeti turski parlament (meclis), ali se vjeruje se da će zastupnici parlamenta bez naročitih teškoća pozitivno odgovoriti na američki zahtjev.

Očekuje se da bi u Irak moglo ući izmedju 1.000 i 1.500 turskih vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Službena Ankara navodno još čeka da Washington odgovori kakav će biti status turskih vojnika i koja će biti njihova misija, te kako će se pokriti troškovi razmještanja turske brigade na iračkom tlu.

Odgovor na ta i neka druga pitanja mogaO bi biti pružen potpredsjedniku turske vlade i ministru vanjskih poslova Abdullahu Gulu prilikom skorašnjeg posjeta Washingtonu. Bit će to, ujedno, i prilika da dvije strane izglade medjusobne napetosti i nesuglasice do kojih je došlo nakon što su američki vojnici 4. srpnja u Suleymaniji, na sjeveru Iraka, uhitili 11 turskih časnika za vezu.

Slanju turskih vojnika u Irak protivi se čelnik turske oporbene Republikanske narodne stranke Deniz Baykal, tvrdeći kako prije donošenja takve odluke treba postojati službena odluka Ujedinjenih naroda (UN).

Tome se oštro usprotivio i čelnik iračke Kurdske domoljubne unije (PUK) Jalal Talabani, koji je protiv nazočnosti turskih vojnika u sjevernom Iraku, nastanjenom većinom Kurdima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara