Turska upozorila SAD da ne uzima njezinu potporu zdravo za gotovo

TURSKI čelnik Tayyip Erdogan upozorio je u utorak Sjedinjene Države da ne uzmu zdravo za gotovo da će Tuska, članica NATOa Turske, podržati rat protiv Iraka.

Bliski saveznici, SAD i Turska razgovarali su o sporazumu koji bi omogućio desecima tisuća američkih vojnika da s turskog teritorija pokrenu ´sekundarni front´ prema sjevernom Iraku, u slučaju američkog napada na tu zemlju.

Turska je dopustila američkim vojnim injženjercima da počnu unaprijeđivati infrastrukturu njezinih vojnih baza i luka, ali je odgodila glasovanje u parlamentu o otvaranju tih baza za američke vojnike.

Turska prvo želi osigurati multimilijunski paket američke financijske pomoći, kao i razjasniti ulogu svoje vojske u mogućem ratu protiv Iraka.

´Naši američki prijatelji ne trebaju smatrati da odluka parlamenta o modernizaciji naših baza znači da smo krenuli neopozivim putem podrške´, rekao je Erdogan, čelnik vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP).

SAD su očekivale da će Turska u utorak odobriti otvaranje baza za američke vojnike, ali su turski politički čelnici u ponedjeljak objavili da će odgoditi glasovanje dok se ne postigne politički sporazum o financijskoj pomoći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara