Turska vlada zatražila odobrenje za razmještaj američkih vojnika

TURSKA je vlada u utorak od parlamenta zatražila odobrenje za razmještaj oko 62.000 američkih vojnika u Turskoj u trajanju od šest mjeseci, uoči mogućeg napada na Irak, izjavio je u utorak zamjenik turskog premijera Mehmet Ali Sahin.

Prijedlog sadrži i točku o slanju turskih postrojbi na sjever Iraka, kazao je Sahin. Glasovanje bi moglo biti obavljeno u srijedu, izvijestili su parlamentarni izvori.

Sjedinjene Države namjeravaju iskoristiti turski teritorij kao ´odskočnu dasku´ za napad na Irak sa sjevera u eventualnoj vojnoj akciji. Također je objavljeno da prijedlog sadrži i točku o slanju maksimalno 255 ratnih zrakoplova i 65 helikoptera na turski teritorij.

Sahin nije iznio pojedinosti o broju turskih vojnika koji će biti poslani na sjever Iraka, najviše zbog toga da bi se spriječilo stvaranje neovisne kurdske države u tome području.

Jedan od zamjenika turskog premijera Ertugrul Yalcinbayir novinarima je kazao kako prijedlogom nije predviđeno ograničenje broja turskih vojnika, preneseno je u programu turske televizije NTV.

Zastupnici, koji će imati posljednju riječ u pogledu stacioniranja stranih vojnika u Truskoj i u pogledu slanja turskih vojnika u inozemstvo, mogli bi smanjiti predviđeno vrijeme za razmještaj američkih vojnika na turskom teritoriju.

Neki su ministri izrazili protivljenje spomenutom prijedlogu, a neki bi zastupnici mogli glasovati protiv prijedloga, no Stranka pravde i razvoja ima veliku većinu u parlamentu, pa njihovo glasovanje neće imati bitnog utjecaja na konačnu odluku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara