Turska vladajuća stranka opet izabrala Erdogana za predsjednika

VLADAJUĆA turska Stranka pravde i razvoja (AKP, proizašla iz islamističkog pokreta), ponovno je izabrala Recepa Tayyipa Erdogana za svojeg predsjednika, dan nakon što je Ustavni sud objavio da mu ne priznaje tu dužnost.

Agencija Anatolija javila je u četvrtak da je Erdogan ponovno izabran na čelo stranke, o čemu je odlučilo upravno vijeće AKP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ustavni sud je u srijedu izjavio da Erdoganu ne priznaje dužnost vođe stranke jer je on ostavku na nju podnio u listopadu. Sud je, međutim, odbacio zahtjev državnog tužitelja da suspendira Erdogana s dužnosti vođe stranke u sklopu akcije da se potpuno zabrani ta stranka.

Sud je također izjavio da Erdogana stranka može ponovno izabrati za predsjednika bez ikakvih zapreka, što je upravni odbor stranke i učinio na izvanrednom sastanku u četvrtak. Mogućnost zabrane stranke također nije baš vjerojatna nakon što su zakoni pod kojima je zabranjeno više od 20 stranaka u međuvremenu bitno ograničeni, ali još postoji mogućnost da Visoki izborni odbor odluči da Erdogan ipak ne može sudjelovati na izborima za premijera u ožujku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara