Turska vojska zaprijetila premijeru Erdoganu

TURSKA vojska ponovno je odlučila osigurati da zemlja ostane sekularna, zaprijetivši kako možda neće dopustiti da na mjesto predsjednika države dođe Abdullah Gul, trenutni ministar vanjskih poslova i bivši član iste islamističke stranke kojoj je pripadao i turski premijer Tayyip Erdogan.

Gul je jučer u parlamentarnom glasanju dobio 357 glasova, 10 manje nego što mu je bilo potrebno za dobiti predsjedničko mjesto nakon što trenutni predsjednik Ahmet Necdet Sezer odradi svoj mendat 16. svibnja. Gula je za predsjedničko mjesto nomirnirao sam Erdogan, 24. travnja, a glasanje je održano jučer. Glavna oporbena stranka zatražila je da se rezultati glasanja ponište, jer njemu nije prisustvovalo dvije trećine parlamentarnih zastupnika. Erdogan je odgovorio rekavši da je za ispravno glasanje dovoljna jedna trećina.

I tu se, kao i obično kad se u Turskoj radi o islamizmu koji viri iz nekog kuta, pojavljuje vojska, koja je u zadnjih 50 godina skinula 4 vlade. "Rasprave o sekularizmu postaju glavna točka predsjedničkih izbora i turska vojska prati događaje pomno. Ne smije se zaboraviti da je turska vojska žestoki branitelj sekularizma", objavili su na svojoj internet stranici turski generali, a svi komentatori se slažu da se tu radi o jasnoj prijetnji Erdoganovoj stranci i da vojska baš neće rado dopustiti da bivši islamisti zauzmu obje najjače funkcije izvršne vlasti.

1997. je stranka Refah Partisi, (Stranka blagostanja), kojoj je Erdogan bio predsjednik, zabranjena u Turskoj nakon što ju je sud proglasio neustavnom. Vojska je imala ulogu u tom zabranjivanju, iako nije provela puč. Ta stranka bila je nasljednica Milli Selâmet Partisi (Stranke nacionalnog spasa) koju je vojska 1980. skinula s vlasti. Erdoganova sadašnja stranka nasljednica je Stranke blagostanja.

Erdogan je u toku svog premijerskog mandata pokušao smanjiti utjecaj i moć vojske, a za to mu je dobro došao proces pregovora s Europskom unijom 2005.

Vrlo brzo nakon vojne najave stigle su reakcije iz EU, a povjerenik Europske komisije za proširenje Oli Rehn rekao je kako je ovo ispit turske demokracije i natuknuo da bi Unija mogla na vojno zaustavljanje izbora predsjednika reagirati s velikim nezadovoljstvom, što efektivno znači prijetnju EU da će u slučaju novog puča još dodatno pooštriti kriterije za turski ulazak.

Amerikanci su vojsku pozvali da poštuje državni ustav.

Drugi krug glasanja za predsjednika bit će održan 2. svibnja. Ako ni onda ne bude pobjednika, ići će treći krug, 9. svibnja, a nije nemoguće da se održi i četvrti krug. Gul je obećao da će se pridržavati ustava i zakonite procedure.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara