Turska vojska želi napasti Kurde u Iraku

IONAKO TEŠKA situacija u Iraku bi mogla postati još težom ukoliko se nastavi nedavna eskalacija krize koja bi mogla zahvatiti i sjeverni, pretežno kurdski i od masovno krvoprolića uglavnom pošteđeni dio te bliskoistočne zemlje.

Danas je Europska komisija pozvala Tursku i Irak da se suzdrže od svih akcija koje bi mogle biti povezane s navodnim zahtjevom generala Yasara Buyukanita, člana Glavnog stožera turske vojske, upućenog turskoj vladi.

Buyukanit je, naime, od svojih političkih pretpostavljenih zatražio dozvolu da turske snage izvode napade na ciljeve kurdskih gerilaca koji imaju baze upravo u sjevernom dijelu Iraka. Kurdska manjina, koja se 1991. godine pobunila protiv bivšeg iračkog vođe Sadama Huseina, je zahvaljujući uspostavljanju američke "zone sigurnosti" na tom području ostvarila de facto nezavisnost.

Međutim, sjeverni Irak je već i ranije služio kao baza Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), organizaciji koja od 1984. godine oružanom borbom nastoji otcijepiti istočni dio Turske i priključiti ga novoj kurdskoj državi koja bi se stvorila na tromeđi današnje Turske, Iraka i Irana.

PKK je ranije vršila napade iz sjevernog Iraka na turski teritorij, na što su turske snage u pravilu odgovarale ofenzivama preko iračke granice. Međutim, otkako je nastala sigurnosna zona na sjeveru, a pogotovo nakon što su Kurdi u post-sadamovskom Iraku postali vjerni američki saveznik, tome je došao kraj.

Buyukanitov zahtjev dolazi nakon što je PKK - službeno proglašen terorističkom organizacijom od strane SAD i EU - intenzivirao napade u istočnoj Turskoj, pri čemu je ubijeno nekoliko vojnika.

Sve veće američko oslanjanje na Kurde - čiji bi teritorij mogao poslužiti kao baza za napad na Iran - je izazvalo primjetno hlađenje odnosa između SAD i Turske, koja je desetljećima bila jedna od najvjernijih američkih saveznika u svijetu.

No, sudeći po današnjem priopćenju, ni Europska Unija neće biti previše sretna ukoliko Turci budu napali Kurde. Europski diplomati navode kako bi takva akcija imala "ozbiljne posljedice po proces pristupanja Turske Europskoj Uniji".

D.A.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara