Turska zabrinuta razvojem situacije u Iraku

POTPREDSJEDNIK turske vlade i šef diplomacije Abdullah Gul ocijenio je da situacija u Iraku postaje sve teža i složenija, što, kako je rekao, izaziva zabrinutost u čitavoj regiji.

Gul je u razgovoru za subotnje izdanje utjecajnog lista Hurriyet istaknuo kako irački problemi nisu vezani samo za pitanje sigurnosti. Po njemu, na opće raspoloženje Iračana utječe činjenica da u zemlji nema struje, vode za piće, telefonskih veza ni poslovnih aktivnosti.

Gul je objelodanio da je Turska prije dva tjedna ponudila SAD pomoć u obnovi poratnog Iraka. Dodao je kako službena Ankara još čeka američki odgovor. Drugi čovjek turske vlade je izrazio spremnost svoje zemlje da u Irak izvozi velike količine vode za piće u zamjenu za naftu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gul je naglasio kako su Turska i SAD strateški saveznici, ali, dodao je Gul, "unatoč tome, Amerikanci nisu zatražili i tursku vojnu pomoć".

Tursko-američki odnosi bili su izloženi velikim iskušenjima i izazovima tijekom pripreme anglo-američke invazije na Irak. Turski parlament (meclis) odbio je dozvoliti prolazak preko Turske oko 60.000 vojnika, kao i njihovo razmještanje u turskim vojnim bazama. Amerikanci su za tu uslugu nudili oko 6 milijardi dolara pomoći i više od 20 milijardi dolara vrlo povoljnih kreditnih pozajmica.

Turska je na temelju vlastiti obavještajnih dojava procjenila da će ratna osovina Washington - London upasti u živi irački pijesak. Mnogi ugledni analitičari i vojni stratezi iznose ocjenu prema kojoj je turska logistička potpora zapadnim saveznicima nužna ako se želi napraviti pomak u poratnoj obnovi i demokratizaciji iračkih prilika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara