Turske burze u padu zbog političke krize

POLITIČKA KRIZA koju je u Turskoj izazvala mogućnost da na mjesto predsjednika stupi islamist Abdullah Gul, odnosno otvoreno protivljenje vojske takvom izboru, počela se odražavati i na posljednjih godina vitalnu i uspješnu ekonomiju buduće članice EU.

Glavni burzovni indeks vrijednosti dionica u Turskoj je pao 8 %, dok je vrijednost nove turske lire u odnosu na vodeće svjetske valute pala 4 %.

Zamjenik turskog premijera Abdulattif Sener nastoji smiriti tržište s tvrdnjama da središnja banka ima izdašne rezerve strane valute, a premijer Tayyip Erdogan se večeras obraća naciji preko televizije.

Krizu koju je izazvala Gulova kandidatura prate strahovi od toga da bi vojska - koja desetljećima sebe smatra čuvarom svjetovnih vrijednosti Republike Turske - mogla protiv dolaska islamista na čelo države učiniti i nešto više od verbalnih upozorenja. Promatrači turskih zbivanja također upozoravaju i na mogućnost da vojska prihvati Gulov izbor, ali jedino ako zauzvrat dobije zeleno svjetlo za invaziju kurdskog sjevera Iraka, što bi imalo nesagledive posljedice za političku stabilnost u regiji.

D.A.

Foto: AFP

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara