Turske prijetnje iračkim Kurdima

TURSKA će punom snagom ući u iračke sukobe ako tamošnji Kurdi pokušaju zaposjeti Kirkuk, rekao je u petak potpredsjednik turske vlade i šef diplomacije Abdullah Gul.

On je ocijenio da eventualnim ulaskom u Kirkuk Kurdi žele ostvariti dominaciju nad većinskim turkmenskim pučanstvom. U Kirkuku, u čijoj okolici leže golema naftna polja, 67 posto pučanstva čine Tukmeni koji govore književnim turskim jezikom.

Zamjetno je da je Gulovo upozorenje uslijedilo sa intenziviranjem sjeverne iračke fronte u kojoj zajednički sudjeluju kurdske milicije (pešmerge) i američki vojnici. Kirkuk je, pored Mosula, izložen snažnim anglo-američkim zračnim udarima. Pucanje linija te obrane znatno bi olakšalo i ubrzalo savezničke operacije u smjeru iračkog glavnog grada Bagdada.

Gul i drugi najviši turski dužnosnici upozorili su američkog državnog tajnika Colina Powella tijekom njegove nedavne posjete Ankari da su iznimno osjetljivi prema budućim izbivanjima oko Kirkuka. "U slučaju ulaska Kurda u taj grad reagiranje cjelokupnog turskog naroda bi se moglo naći izvan svake kontrole", upozorio je turski šef diplomacije. On drži da bi u tom slučaju turske postrojbe bilo vrlo teško vratiti na početne položaje.

Šef State Deparmenta obećao je tijekom razgovora u Turskoj domaćinima da ulazak Kurda u Kirkuk ne dolazi u obzir. Kirkuk se, inače, do 1926., zajedno sa Mosulom, nalazio u državnopravnom i političkom sustavu Turske. Ali pod pritiskom Britanaca, tadašnji turski predsjednik Mustafa Kemal Ataturk, donio je odluku o povlačenju turskih postrojbi.

(Hina) sk sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara