Turske vlasti identificirale bombašicu iz autobusa

BOMBAŠICA koja je u četvrtak raznijela autobus i osim sebe ubila još troje ljudi samo nekoliko dana uoči istanbulskoga sastanka na vrhu Sjevernoatlantskoga saveza, bila je dvadesetih godina i potjecala iz kurdskoga jugoistoka zemlje, objavile su u petak turske vlasti.

Eksplozija autobusa u stambenoj četvrti Istanbula pojačala je u petak zabrinutost pred dolazak američkoga predsjednika Georgea Busha u Ankaru, kao i pred summit na kojem će on u Istanbulu sudjelovati s još četrdesetak svjetskih čelnika.

Bombašica je bila u autobusu, a prema riječima istanbulskoga guvernera Muammera Gulera, čini se da to vozilo nije bilo meta napada, već da je bomba zabunom u njemu eksplodirala, ranivši još petnaest osoba.

Guverner je novinarima u petak rekao da je napadačica identificirana kao Semiran Polat, rođena 1975. u Kurdima naseljenoj jugoistočnoj turskoj pokrajini Tunceliju.

Policija tvrdi da zna koja organizacija stoji iza eksplozije, ali nije to objavila.

"Znamo tu organizaciju. To je jedna ilegalna ljevičarska marksistička skupina koja je i prije pokušavala slične akcije", rekao je Guler.

Nijedna se organizacija još nije javila, a za eksploziju koja se u četvrtak dogodila u Ankari odgovornost je preuzela skupina MLKP-FESK.

U Ankari je blizu hotela u kojem će u subotu prije odlaska na NATO-ov summit u Istanbulu odsjesti Bush eksplodirala bomba koja stvara snažnu buku, ali ne i preveliku štetu.

Prema Gulerovim riječima, nema planova za odgodu ili otkazivanje summita, a zbog straha da se ne ponove događaji iz studenoga prošle godine kad je u samoubilačkim napadima poginulo više od šezdeset ljudi, mjere sigurnosti u Turskoj veoma su snažne.

Tada su napadnuti jedna sinagoga i britanska banka, a odgovornost je za napade preuzela mreža al-Qaeda i njezina turska ćelija.

Osim islamističkih skupina i kurdskih separatista u Turskoj su aktivne i brojne ljevičarske organizacije. U travnju je diljem Europe pokrenuta velika akcija snaga sigurnosti usmjerena protiv najveće od njih, Stranke fronte revolucionarnoga narodnog oslobođenja (DHKP-C) koja je 2001. i 2002. bila iza samoubilačkih napada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara