Turski će parlament podržati ulazak Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO

NA TEMELJU zahtjeva triju skupina za podršku Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji, turski je parlament pokrenuo inicijativu da se prije summita u Istanbulu krajem lipnja te tri zemlje pozovu u članstvo NATO-a, objavio je u utorak turski konzervativni dnevni list Zaman.

Te tri skupine zahtijevaju da predsjednik parlamenta objavi deklaraciju podrške, piše Zaman.

Inicijativa je ušla u dnevni red na zahtjev čelnika parlamentarnoga vijeća za Europsku uniju Yasara Yakisa. Pristaše inicijative pripremili su nacrt deklaracije na temelju podataka ministarstva vanjskih poslova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo objavljivanje deklaracije u utorak. Turska pozorno razmatra članstvo tih zemalja", rekao je čelnik skupine za prijateljstvo Turske i Makedonije i član stranke pravde i razvitka Niyazi Pakyurek.

U tekstu se između ostaloga kaže: "Parlament podržava politiku otvorenih vrata (NATO-a) prema onim zemljama koje imaju dovoljno političke volje da ispune uvjete Saveza, s ciljem jačanja euroatlantskoga mira, sigurnosti i stabilnosti".

"Turski parlament podržava konkretnu perspektivu za članstvo Makedonije, Albanije i Hrvatske u NATO-u", piše Zaman, "i zato poziva vladu da za to potraži potvrdu među saveznicima".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara