Turski ministar: Napade na Istanbul pripremili Čečeni i Turci

TURSKI ministar pravosuđa izjavio je, a turske novine prenijele u četvrtak, da su Čečeni i Turci povezani s islamističkom mrežom al Qaidom pomogli u pripremama samoubilačkih napada u kojima su ovog mjeseca u Istanbulu poginuli deseci ljudi.

Ministar Cemil Cicek rekao je da su gerilci odgovorni za napade na britanski konzulat i banku HSBC prošlog četvrtka za dlaku izbjegli uhićenje jer su primili dojavu o policijskoj raciji.

Ankara tvrdi da su te prošlotjedne napade, kao i napade na dvije istanbulske sinagoge u subotu prije toga, izveli turski državljani, a istražuje se njihova navodna povezanost s al Qaidom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad se zna tko je izveo terorističke napade i tko im je pomagao", rekao je Cicek za dnevnik Milliyet. "Među njima ima ljudi čečenskih korijena".

Mnogi Turci potječu s Kavkaza, a Istanbul je dom velike zajednice izbjeglih Čečena. Njih se uglavnom smatra muslimanskom braćom koja se bore protiv stranog ugnjetavanja u Rusiji. Rusija često kritizira Tursku zbog toga što na svome teritoriju tolerira čečenske teroriste, kako to tvrdi službena Moskva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara