Turski pisac Orhan Pamuk dobitnik književne nagrade Impac

TURSKOM piscu Orhanu Pamuku pripala je nagrada Impac 2003. za roman "My Name is Red", objavila je u ponedjeljak gradska uprava Dublina, koja će nagradu vrijednu 100.000 eura službeno uručiti autoru 14. lipnja.

"My Name is Red" (Zovem se crvena) odabrao je za najbolji roman žiri međunarodne književne nagrade Impac Dublin Literary Award, koji je ocijenio da priča posjeduje "intenzivnu ljepotu". "Radi se o knjizi rijetke književne imaginacije i filozofske digresije", naglasio je međunarodni žiri.

Nagrada Impac osnovana je 1996. kad je Impac (Improved Management Profitability and Control), američka savjetodavna tvrtka, uplatila više od 2,5 milijuna eura za osnivanje književnog fonda.

"My Name is Red" je divovska freska, minuciozan prikaz Istanbula krajem 16. stoljeća. Roman je odabran među osam finalista s popisa knjiga koje je predložilo više od 150 knjižara iz 40 zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nagrada od 100.000 eura podijelit će se između autora i njegova prevoditelja na engleski Erdaga Goknara, koji će dobiti 25.000 eura.

Orhan Pamuk živi u Istanbulu gdje je rođen 1952. godine u građanskoj obitelji, u zapadnom dijelu grada, četvrti koju nije napuštao izuzev dvaju dugih boravaka u SAD-u.

"My Name is Red", samo je jedan u nizu uspješnih romana Orhana Pamuka, nakon "Kuće tišine", "Crne knjige", "Bijelog zamka" (preveden na hrvatski) ili "Novog života", od kojih su neki prevedeni na više od 20 jezika.

Pisac Michel Houellebecq prethodni je dobitnik nagrade Impac (2002. godine) i prvi Francuz koji se domogao te međunarodne nagrade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara