TURSKI PREDSJEDNIK POTVRDIO ZAKON O REFORMI VOJSKE

Turski predsjednik Ahmed Necdet Sezer potvrdio je u srijedu zakon koji ograničava ovlasti turske vojske, dio zakonskog paketa koji Europska unija postavlja kao uvjet za primanje Turske u svoje članstvo. L

Zakon predviđa smanjivanje utjecaja Nacionalnog vijeća za sigurnost kojim dominira vojska, a koje je dosad igralo ključnu ulogu u glavnim političkim odlukama.

Europski povjerenik za proširenje Guenther Verheguen prošloga je mjeseca pohvalio reformu, ističući kako je promjena u sastavu i funkcijama Nacionalnog vijeća za sigurnost važan korak u uspostavi civilne kontrole nad vojskom, što je uobičajeno u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Europska komisija trebala bi krajem iduće godine odlučiti hoće li s Turskom, službenim kandidatom za članstvo, napokon započeti pregovore o priključenju.

Oblikovano po uzoru na sovjetski Politbiro, Nacionalno vijeće za sigurnost, često opisivano kao "država u državi", sastajalo se jednom mjesečno kako bi odobrilo sve važne unutarnjopolitičke i vanjskopolitičke odluke. Novim mjerama postaje savjetodavno tijelo za pitanja nacionalne sigurnosti i sastajat će se svaka dva mjeseca.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara