Turski predsjednik Sezer u posjetu Siriji

Turski predsjednik Ahmet Necdet Sezer i njegov sirijski domaćin Bashar al Assad upozorili su na potrebu da se očuva teritorijalni integritet i suverenitet Iraka, javljaju u srijedu iz Damaska brojni turski izvjestitelji. L

Dvojica predsjednika su se suprotstavila bilo kakvom pokušaju uspostave neovisne kurdske države na sjeveru Iraka. Rečeno je da bi takva državno-pravna tvorevina, na granicama dviju zemalja, ozbiljno poremetila mir i sigurnost u regiji.

U Turskoj i Siriji živi brojna kurdska manjina i dvije su zemlje ranije često bile poprištem kurdskih separatističkih nemira. Odatle i bojazan da se težnja iračkih Kurda za samostalnom državom, prvom u povijesti, prenese i na njihove sunarodnjake u susjednim zemljama.

Turski izvjestitelji iz Damaska javljaju da je predsjednik Sezer od al Assada zatražio da, sukladno Rezoluciji 1559 UN, hitno i bezuvjetno povuče oko 14.000 vojnika iz Libanona. Turski visoki gost je kazao da sadašnja nazočnost sirijskih postrojbi u "zemlji cedrovine" zabrinjava podjednako i Ankaru i zemlje EU.

Sezer i Assad su, kako se doznaje, razgovarali i o srednjoistočnoj krizi, naročito izraelsko-palestinskim sukobima. Bilo je riječi i o Golanu, sirijskoj visoravni koju su Izraelci okupirali 1967.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica predsjednika su se zauzela za jačanje svestrane bilateralne suradnje. Zajednička je ocjena da uspostava snažnih međusobnih veza pridonosi miru i sigurnosti u široj regiji Srednjeg istoka.

Sezer je u uzvratni jednodnevni posjet Siriji došao unatoč snažnom protivljenju odlazećeg američkog veleposlanika u Ankari Erica Edelmana.

"Turska je neovisna demokratska zemlja koja sama, bez stranih utjecaja, odlučuje o svojim vanjskopolitičkim i drugim odnosima", rekao je prije polaska u Damask predsjednik Sezer.

(Hina)xsk ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara