TURSKI PREMIJER BRANI PLAN STAVLJANJA PRELJUBA IZVAN ZAKONA

Turski premijer Tayyip Erdogan brani plan da se preljub stavi izvan zakona, kojim je razljutio ženske skupine i izazvao podozrenje u Europskoj uniji u koju Turska želi ući.

U intervjuu objavljenom u subotu u novinama Sabah, Erdogan je rekao da je taj plan usmjeren prema jačanju obitelji te da Turska ne mora uvijek slijepo oponašati Europu.

"Obitelj je nama sveta institucija. Što snažnija obitelj, to snažnija i zemlja. Oslabi li obitelj, zemlja je osuđena na propast", rekao je Erdogan, veliki muslimanski vjernik.

Prema njegovim riječima, bilo kakav novi zakon mora poštovati privatnost i primijenit će se samo ako žena ili muž ulože službenu žalbu. Treća strana neće moći aktivirati primjenu zakona.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turske novine i ženske skupine kritiziraju taj plan i tvrde da se njime Turska udaljava od europskih normi i približava islamskome modelu država poput Saudijske Arabije u kojima se preljub kažnjava smrću.

U subotu su turski mediji prenijeli riječi glasnogovornika Europske unije za proširenje Jeana-Christophea Filorija koji je u Bruxellesu rekao da bi takav plan "mogao naštetiti turskome imidžu" i nadviti sjenu nad približavanje EU-u.

(Hina) xvm ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara