TURSKI PREMIJER OTPUTOVAO U EGIPAT

Turski premijer Abdullah Gul otputovao je u nedjelju u Egipat kako bi razgovarao o mirnom rješavanju iračke krize.

Gul bi s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom u Šarm-el-Šeiku trebao voditi ključne razgovore o iračkom pitanju. Potom bi se trebao sastati i sa svojim egipatskim kolegom Atefom Ebeibom te odletjeti na sastanak u Kairo s predsjednikom Arapske lige Amrom Mussom.

Gul je u Egipat doputovao upravo na dan kada su turske novine objavile fotografiju na kojoj su navodno turski tenkovi u sjevernom Iraku, koji je pod kontrolom Kurda.

Naslovnica Milliyeta prikazuje 14 tenkova na poljskom aerodromu koji je, kako piše, bio zračna baza Barmeni unutar kurdske enklave u sjevernom Iraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Turska je već dugo vojno nazočna u sjevernom Iraku kako bi mogla progoniti pobunjene turske Kurde čije se uporište tamo nalazi, ali su očevici i vojni dužnosnici izvijestili da je posljednjih tjedana na to područje upućeno više vojnika. Milliyet navodi da je njegov novinar vidio 30 tenkova na aerodromu.

Turska je jedna od najbližih saveznica Washingtona i SAD vrše pritisak na nju da se obveže na vojnu potporu u slučaju rata protiv Iraka zbog njegova navodna programa za razvoj oružja masovnog uništenja.

Međutim, Turska strahuje da bi rat na njezinim granicama mogao još više naškoditi njezinom gospodarstvu i izazvati nemire u regiji, posebice ako irački Kurdi iskoriste kaos da zatraže svoju neovisnost. Ankara smatra da će to izazvati probleme među turskim Kurdima i rekla je da će djelovati kako bi spriječila takav potez.

Gul je započeo svoju turneju po Bliskom istoku u subotu posjetom Siriji. Nakon Egipta posjetit će Jordan u ponedjeljak prije povratka u Ankaru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara